torsdag 29 december 2011

Revbensspjäll så mjälla...

Godaste revbenen ever

Måste dela med mig av ett recept jag gjorde till jul. Jag brukar inte lyckas med revben alls men nu hade jag fått tag på ett recept jag ville ge ett försök. Och det blev jättebra, så smakrika och underbart goda! Äntligen! Serverades med klyftpotatis och en god rödkålssallad som matchade revbenen perfekt. 
Gör så här;

2 kg revben tjocka, jag delade dem men det gör man som man vill
1 hel vitlök
1 stor gul lök
2-3 morötter
rejält med salt till vattnet
Fyll en kastrull med vatten så det täcker revbenen. Salta ordentligt annars smakar revbenen inget.
Dela vitlöken i klyftor, skalet kan vara kvar.
Skiva morötterna och klyfta löken.
Koka sakta tills köttet nästan ramlar av benen, det tog nära på 2 timmar för mig.
Ta upp dem och låt dem rinna av på ett galler.

Gör under tiden en glaze:

1/2 dl ketchup
1/2 dl japansk soya
1/2 dl råsocker
1 msk sesamolja
1/4 dl flytande honung
2 cm färsk ingerfära
1 pressad klyfta vitlök

Lägg benen på en plåt och pensla på rejält med glaze, in i ugnen på 200 grader.
Vänd dem och glasera efter en kvart så där. Efter 30-40 minuter är de färdiga. 
Jag fick sänka värmen efter halva tiden så att det inte skulle bli för mörka....


/ Barbro

3 kommentarer:

  1. Precis så brukar jag också göra - visst är det gott! Allra bäst är att man kan koka spjällen i förväg och så lägga dem en stund på grillen ute när man ska ha gäster. På sommaren. Snart är vi där!

    SvaraRadera
  2. Vad är "salta ordentligt"
    1 msk/litewr vatten?

    SvaraRadera
  3. 1 msk per liter är nog lite väl mycket men 2 tsk per liter rekommenderar jag.

    SvaraRadera