onsdag 15 februari 2012

Mumsig köttgryta - Boeuf Bourguignon


I helgen var jag så förväntansfull när jag bestämt mig för att prova göra Boeuf Bourguignon. Hade fått höra att det skulle vara ett fantastiskt recept. Lite besviken måste jag säga att jag är. Visst var det gott men jag hade nog för höga förväntningar. Nån som lagat det? Här är receptet i alla fall.

1,2 kg nötkött ytterlår eller högrev
2 msk smör och 2 msk olja att steka i
salt och peppar
2 msk vetemjöl
1 dl sky
5 dl rödvin
2dl vatten
1 msk kalvfond
1 kvist färsk timjan eller 1 tsk torkad
3 msk tomatpuré
200 gram rökt sidfläsk
15 gula steklökar ( eller 2 stora gula)
2 vitlöksklyftor
100 gram färska champinjoner eller skogspark
syltlökar

1. Skär köttet i bitar och bryn dem i smör/oljan. Krydda.
    Lägg köttet i stekgryta och pudra över mjölet.
   Vispa ur pannan med lite vatten, sila och häll över.
2. Tillsätt vin, vatten, fond, timjan och tomatpurén.
   Låt grytan sjuda i 45 minuter på svag värme.
3. Skär fläsket i tärningar, skala löken, hacka vitlöken.
   Fräs försiktigt och häll i grytan. Sjud ytterligare 45 minuter eller tills köttet är mört.
4. Skiva svampen och fräs i smör. Tillsätt den och syltlöken strax innan servering.

/ Barbro

2 kommentarer:

  1. Japp, jag har provat, tar man en femma grädde istället för vatten,,då blir det gott
    Mia

    SvaraRadera
  2. Mmmm, Boeuf Bourguignon gillar jag! Har inte lagat det själv, men maken brukar laga och bjuda på det. Han använder ett liknande recept som du har, men lägger i lagerblad och ibland även syltlök. Sen så brukar han koka det ca 3 timmar. Senast så gjorde han den dagen innan vi skulle äta den, och då fick den ännu mer smak!

    SvaraRadera