tisdag 19 mars 2013

Saftig glaserad apelsinkaka

 Ahh, en verkligt god kaka med mycket smak av apelsin. Ett mycket bättre alternativ till den vanliga Ambrosiakakan...




150 g smör
1 ½ dl socker
rivet skal av 2 apelsiner
3 ägg
1 tsk bakpulver


2 dl pressad apelsinsaft
1 dl socker


Glasyr
 1 ½ dl florsocker
 1 msk vatten
 2 apelsiner i skivor



Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter.
Rör smöret och sockret vitt och poröst.
Tillsätt apelsinskalet och rör i äggen, ett i taget. 
Blanda samman mjölet och bakpulvret och rör ner i smeten. 
Häll smeten i formen. 
Grädda kakan gyllenbrun i ugnen, ca 45 minuter.

Koka upp apelsinsaften och sockret. 
Skeda saft över den varma kakan i formen. Låt kallna.
Rör ut florsockret med lite vatten till en tjock glasyr och bre den över kakan. Garnera med apelsinskivor i filéer. 

Servera ev kakan med en klick vispad grädde. Men den är lika god utan!


/ Barbro


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar