lördag 15 oktober 2011

Frukt och nötbröd

Det här receptet finns i många många varianter.Jag gör dem inte så ofta eftersom jag tycker att de är lite för söta. Men som omväxling någon gång går det bra. Just den här varianten hittade jag hos Ostfrämjandet. Den blev saftig med smak av katrinplommon och med lite kryddor i och hamnar i göra fler gånger högen.

Rör ihop i en stor bunke:
1 liter fil
1 dl mörk sirap + 1 dl ljus sirap
1 tsk salt
0,5 msk anis och 0,5 msk fänkål stötta

Blanda och rör ner hälften.
1 kg rågsikt
4 tsk bikarbonat + 2 tsk bakpulver.

Tillsätt:
2,5 dl grovt hackade nötter
150 gram hackad frukt - jag tog lite aprikoser och resten katrinplommon.

Tillsätt resten av mjölblandningen.

Häll upp degen i två smorda formar och grädda i 150 grader ca 1,5 timme.

måndag 10 oktober 2011

Trattkantarellsoppa med ädelost

Jag plockar och plockar, kan inte låta bli de här godingarna. En dag sprang jag på en av grannfruarna i skogen.Av henne fick jag det här receptet med ädelost i soppan. Måste säga att det är den godaste av alla soppor på svamp jag ätit. Till och med maken som inte äter ädelost gav den högt betyg.

Till ca 3 personer
 250 gr trattkantareller
1 gul lök
5 dl vatten
1 buljongtärning ( grönsaks)
3 dl mjölk
2,5 dl matlagningsgrädde
2 stora klyftor vitlök
50 gram ädelost eller 1/2 tub ädelost
salt och peppar

Finfördela och rensa svampen så att du har ca 250 gram. Förväll den och låt den koka i sin egen vätska till den blivit helt torr. 
Finhacka löken och bryn den tillsammans med svampen.
Häll på vattnet och buljongtärningen och låt soppan små puttra utan lock i 10 minuter.
Tillsätt mjölk och grädde och låt det få ett uppkok.
Tillsätt pressad vitlök och ädelost. 
Salta och peppra.
Red av den lite grann till lagom konsistens.

Jag har provat både vanlig ädel och den på tub. Båda funkar lika bra.

Om du vill göra den på gula kantareller går det lika bra men mixa då soppan när du kokat svamp och lök.

Lyxvarianten - Vispa upp 2 dl vispgrädde och ha i strax innan serveringen, då får den ett härligt skum.


Barbro


söndag 9 oktober 2011

Mala egen köttfärs

Jag har nyligen införskaffat mig en hushållsassistent. Jag köpte till ett gäng spännande tillbehör, bland annat en köttkvarn. Nu är jag sugen på att mala egen köttfärs, och tänkte passa på att fråga om det är någon läsare som har några bra tips på vad för kött som är bäst att mala?

Otroligt tacksam för tips!

~Karin

lördag 8 oktober 2011

Nostalgitripp till barndomen

Skattgömmor!
Minns att mamma bakade dessa kakor när jag var liten fast då i långpanna och skar små fyrkanter. Jag gjorde en halv sats och bakade i rund form. Hallonsylt och söt kokossmet och en mördeg, så enkelt och så gott!
Gör så här:
Mördeg:
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
200 gram smör
2 ägg
(Du blir lite för mycket mördeg för en rund form med löstagbar kant men 1/2 sats räcker inte och det blir så krångligt att få det att stämma.)
Fyllning. hallonsylt - allra helst egen förstås

Kokossmet:
1.5 ägg
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 msk smör
3 dl kokosflingor

Bred ut mördegen i formen och bred ut hallonsylt ovanpå.
Till kokossmeten vispas ägg och socker pösigt. Smält smör och övrigt rörs i och breds på kakan.
Grädda i ca 25-30 grader i 175 graders värme.
Dekorera med hallon och  lite florsockerglasyr om du vill...

söndag 2 oktober 2011

Trattkantarellsoppa

Skogen dignar av trattisar och jag tar en tur så fort jag hinner. Sköna skogspromenader som lätt fyller en kasse snabbt. Det här receptet fick jag av min vän Eva. Gillar du inte bacon kan du ju välja bort det och det blir en vegetarisk rätt. Baconet sätter annars en bra touche på soppan.


4 pers

250 gram trattkantareller delade i lagom stora bitar
10 cm finskuren purjolök
1/2 pkt bacon skuret i tärningar
7 dl vatten
2 msk hönsfond
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
salt, peppar och om du gillar timjan så ha i lite

1 dl vispgrädde

Bryn bacon, tillsätt lök och svamp.
Tillsätt vatten och fond.
Sjud under lock i 10 minuter.
Blanda vetemjöl och grädde och tillsätt.
 Sjud soppan tills den tjocknar.
Salta och peppra.

Vispa upp vispgrädden och tillsätt i soppan strax före servering.

lördag 1 oktober 2011

Björnbärsmarmelad

I år fick vi mycket björnbär på busken och jag hade lite svårt att hitta nåt kul att göra med dem. Som tur var fick jag ett tips från Anni i den här matbloggen.  Hon är en hejare på det där med björnbär och kokar en god marmelad. Nu vet inte jag om det här exakt så såsom hon gör men den blev ändå jättegod! Det är en blandning av Arlas och Leila Lindholms.

1 kg björnbär
2 dl vatten
1 vaniljstång
0,5 kg syltsocker
100 gram Marabous mörka choklad 
(Jag tillsatte lite muscovadosocker  bara för smakens skull, men det behövs egentligen inte)

Finfördela bären med en stavmixer. Tillsätt fröna från en vaniljstång, vatten och syltsocker.
Koka i ca 5 minuter. 
Bryt ner chokladen i mindre bitar och låt den smälta ner i marmeladen.
Häll upp på rena burkar.

MUMS!

fredag 30 september 2011

Hittegods i landet.

Vad tror du att det här är?
Ja, inte är den nån larv som någon trodde utan en jordärtskocka.
Första gången som jag provat att odla jordärtskockor och jisses vad de växer i landet! Stora och lättskalade, ljusa och fina i skalet. Riktiga praktexemplar.... provade att koka en soppa på dem.


500 gram jordärtskockor
1 schalottenlök
8 dl grönsaks/hönsbuljong
1 dl vitt vin + 1 dl grädde
salt och svartpeppar cayennepeppar
färsk timjan

En god bit rökt skinka

Skala och dela skockorna och lägg dem undan för undan i vatten med lite citron i. Det är för att de inte ska hinna mörkna.
Hacka löken och fräs i smör.
Tillsätt skockorna och buljongen och det koka i 15 minuter.
Kör dem med en stavmixer så att de blir helt släta.
Tillsätt vin och grädde. Salta och peppra och koka i 5 minuter till.
Smaka av och tillsätt cayennepeppar ( tyckte jag behövdes för att få lite sting på det hela) efter smak.
Färsk timjan till dekorering.

Bräck skinka och dela i småbitar och lägg i soppan och så är det klart.

~ Barbro

onsdag 28 september 2011

Pot-au-feu med kyckling och rotfrukter!

Förra helgen gjorde vi den här kycklinggrytan med mycket rotfrukter i. Det är bäst att passa på att använda  rotfrukter så länge de är riktigt färska.God och lite annorlunda smak.


4 kycklingfileér5 vitlöksklyftor
3 gula lökar
3 stora morötter
3 stora palsternckor
3 dl vitt vin
4,5 dl vatten
3 msk kalvfond
3 dl matlagningsgrädde
några nypor timjan och romarin

till garnering- färsk timjan

Hacka vitlök fint och bryn i smör och olivolja.
Dela kycklingen i mindre bitar och låt den fräsa med.
Tillsätt vin, vatten, fond och kryddor. Låt det puttra ca 20 minuter.

Skala och klyv lök. palsternacka och morötter i fjärdedelar på längden.
Tillsätt och låt koka med tills de mjuknat.
Tillsätt grädden och låt det bli varmt.
Strö över färsk timjan.

~ Barbro

måndag 26 september 2011

Köttfärssoppa

När hösten börjar närma sig är det gott att värma sig med en riktigt god soppa! Speciellt gott är det att servera den tillsammans med nybakt bröd.

4 portioner

2 morötter
2 palsternackor
4 potatisar (förkoka dem innan de läggs i soppan)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
400 gram nötfärs
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
salt & peppar

Till servering:
1 dl matyoghurt
grovt bröd


Skala och skär morot, palsternacka, förkokt potatis och lök i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Dela chilifrukten, ta bort kärnorna och hacka den.

Bryn nötfärs och vitlök i oljan i en kastrull. Tillsätt morot, palsternacka, potatis och lök och bryn ytterligare någon minut. Tillsätt sedan chilifrukten.

Tillsätt tomatpuré , krossade tomater, buljongtärningar och vatten. Koka under lock tills rotfrukterna är mjuka men har lite stuns. Salta och peppra.

Garnera med persilja och servera med yoghurt och bröd.

Sen... är det bara att njuta! ~Karin

onsdag 21 september 2011

Kan det bli enklare?

Blomkålssallad

Kocken på min skola har lärt barnen att äta blomkål, vilket de inte gjorde tidigare. Jag tyckte som barnen från början att den här salladen var lite märklig. Men nu äter alla den med förtjusning. Prova!

Ingredienser:
Blomkål
Sweet chilisås

Bryt små buketter från ett blomkålshuvud.
Blanda med sweet chilisås.
Gör den gärna dagen innan så mjuknar blomkålen något.

~ Barbro