fredag 30 januari 2015
Soppa på gröna ärtor
Den här soppan brukar vår skolkock bjuda på ibland. Den är så otroligt god! Första gången jag kokade den fegade jag och tillsatte inte tillräckligt med syra. Den här gången blev den perfekt!
1/2 liten purjolök + lite olivolja och smör
1 dl vitt vin
5 dl vatten
höns eller grönsaksbuljong
1/2 dl grädde
300-400 gram djupfrysta gröna ärtor
vitvinsvinäger
salt och peppar
Svetta den strimlade purjolöken i fettet i en kastrull tills den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde.
Koka sakta i 20-30 minuter.
Tillsätt ärtorna och låt det precis koka upp igen.
Dra av kastrullen från värmen och mixa soppan slät.
Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinägern.
Jag tog 2,5 tsk vinäger och salt & peppar är svårt att säga.
Etiketter:
Soppa,
Vegetariskt
onsdag 28 januari 2015
Saftig chokladsockerkaka
Vi har haft hantverkare hos oss ett par veckor och de skämmer jag bort med fikabröd varje dag. De säger att det är som att gå på kondis varje dag. Igår blev det den här smaskiga chokladsockerkakan. Den här så smidig för man behöver bara röra den med en slev.
125 gram smör
100 gram mörk choklad
2,25 dl socker
1,25 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
Smält smöret och ta av kastrullen från spisen. Dela chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör sedan ner sockret.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner mjölken och de torra ingredienserna.
Sist rör ner ett ägg i taget.
Smöra en sockerkaksform och bröa med kokos.
Häll i smeten och grädda i 150 grader i ca 50 minuter.
Etiketter:
choklad,
Mjuka kakor
fredag 16 januari 2015
Saftig apelsinkaka
Passar på att testa lite nya recept när vi har fikasugna byggkillar i huset. Den här gången blev det en saftig sockerkaka med smak av apelsin och saffran. Och den kommer garanteras lägga till favoriterna....
200 gram smält smör
0,5 gram saffran
3ägg
3 dl socker
1 dl vispgrädde
1 stor apelsin, skal och saft
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Ta lite av sockret och mortla saffranet.
Vispa ägg och socker pösigt
Vänd ner saffran, grädde, smör och saft & skal av apelsinen.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Smöra och bröa en form med kokos. Jag tog en springform.
Grädda i 175 grader i 40 minuter.
Jag gräddade den lite för kort tid så den sjönk ihop lite i mitten... men god ändå!
Etiketter:
Apelsin,
Mjuka kakor,
Saffran
fredag 9 januari 2015
Ingefärspäron
En efterrätt från barndomen är ingefärspäronen. När mamma gjorde dem var det storkok och de lades i glasburkar och sen på med gummiringar och sen konserverades de. Och sen ner i jordkällaren med dem. Och inte skulle de vara halvor som här utan hela skulle de vara, inget annat dög....
8 päron
2 citroner
1 bit färsk ingefära ca 3-4 cm brukar vara lagom
4 dl socker
4 dl vatten
Lag:
Koka socker och vatten ca 5 minuter.
Tillsätt rivet skal och saft från citronerna samt den rivna eller fint skivade ingefäran.
Låt lagen koka ytterligare 5 minuter.
Skala under tiden päronen och skrapa skaftet.
Lägg ner dem i lagen och låt småkoka ca 15 minuter beroende på päronets hårdhet.
Lägg päronen i en glasburk och häll lagen över. Håller ca en vecka i kylen.
Det går bra att frysa dem också.
Servera med en klick vispad grädde eller glass.
Etiketter:
Efterrätter,
Frukt,
päron
söndag 4 januari 2015
Potatismuffins!
På nyårsfesten serverades potatismuffins till kötträtterna. Det var en ny bekantskap för mig och jättegott! Jag fick vara med och tillreda dem och det var verkligen inte svårt eller krångligt.
Ca 10 st i storlek av jättestora muffinsformar
800 gram mjölig potatis
25 gram smör
2 hg Kvibille cheddar
3 ägg
salt och svartpeppar
Koka potatisen och pressa den i en potatispress.
Tillsätt smör i tärningar så att det smälter, samt kryddor och sist den rivna osten.
Rör till en jämn smet.
Fyll muffinsformar av storlek "jätteformar".
Så långt kan man förbereda dagen innan om man vill. Vi ställde dem svalt med glad pack över.
Toppa med riven ost och gratinera i 225 grader ca 15 minuter.
Etiketter:
Festligt,
grönt,
Tillbehör,
Vegetariskt
torsdag 25 december 2014
Vit fudge med citron
Det här receptet fick jag av min väninna Anna som i sin tur hittade det på Arlas hemsida. Tips: Låt chokladen och smöret smälta något i den varma smeten innan du börjar röra - då spricker inte fudgen.
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 tsk salt
50 gram smör
100 gram vit choklad
rivet skal av en citron
Blanda socker, sirap, grädde och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka utan lock tills temperaturen visar 122 grader, det tar 15-20 minuter. Rör i smeten ganska ofta. Ta av kastrullen och låt den svalna något.
Skär smöret i tärningar och finhacka chokladen. Blanda ner det och citronskalet i smeten. Rör försiktigt.
Häll i en liten form ca 15 *20 cm.
Skär eller klipp bitar när den svalnat.
Förvaras svalt.
1,5 dl socker
1,5 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 tsk salt
50 gram smör
100 gram vit choklad
rivet skal av en citron
Blanda socker, sirap, grädde och salt i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka utan lock tills temperaturen visar 122 grader, det tar 15-20 minuter. Rör i smeten ganska ofta. Ta av kastrullen och låt den svalna något.
Skär smöret i tärningar och finhacka chokladen. Blanda ner det och citronskalet i smeten. Rör försiktigt.
Häll i en liten form ca 15 *20 cm.
Skär eller klipp bitar när den svalnat.
Förvaras svalt.
tisdag 23 december 2014
Cake pops
Alma och jag bakade cake pops i helgen. Gott, roligt att göra och succé hos barnen.
Ingredienser mjuk pepparkaka:
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en 1½ liters form. Rör smör och socker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt gräddfil.
Blanda pepparkakskryddorna med bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Rör ner sylten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.
Övriga tillbehör:
1 dl crème fraiche
cake pops-pinnar
"candy melts" från t ex Panduro (vit choklad går också men jag gillade inte riktigt kombinationen ihop med pepparkakan)
strössel
Smula den mjuka pepparkakan och blanda med lite crème fraiche till en lagom fast konsistens. Rulla till bollar, stick i en pinne i varje och ställ kallt i ca 1 timme.
Smält din candy melt försiktigt i vattenbad. Doppa cake popsen i chokladen. Låt dem rinna av och svalna lite innan du doppar dem i strössel. Ställ sedan i kylen och låt stelna. Låt stå svalt tills det är dags att servera dem.
Smarrigt!
Ingredienser mjuk pepparkaka:
2 dl strösocker
1½ msk pepparkakskryddor
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
1 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en 1½ liters form. Rör smör och socker pösigt. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt gräddfil.
Blanda pepparkakskryddorna med bikarbonat och vetemjöl. Tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet. Rör ner sylten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.
Övriga tillbehör:
1 dl crème fraiche
cake pops-pinnar
"candy melts" från t ex Panduro (vit choklad går också men jag gillade inte riktigt kombinationen ihop med pepparkakan)
strössel
Smula den mjuka pepparkakan och blanda med lite crème fraiche till en lagom fast konsistens. Rulla till bollar, stick i en pinne i varje och ställ kallt i ca 1 timme.
Smält din candy melt försiktigt i vattenbad. Doppa cake popsen i chokladen. Låt dem rinna av och svalna lite innan du doppar dem i strössel. Ställ sedan i kylen och låt stelna. Låt stå svalt tills det är dags att servera dem.
Smarrigt!
lördag 20 december 2014
Mandelknäck

Mandelknäck
Såg på gokväll när Maud Onnermark var i farten och julstökade. Jag har flera av hennes recept som favoriter. Nu kokade hon mandelbräck som egentligen inte såg mycket ut för världen. Men hon garanterade om och om igen att de var läckra. Så klart jag var tvungen att testa....
Helt galet smarriga!
Gör så här:
100 gram smör
2,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 krm salt
100 gram skållad och finhackad mandel
Blanda allt utom mandeln. Gärna i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka tills temperaturen visar 145 grader, det tar 10-15 minuter.
Dra kastrullen åt sidan och tillsätt mandeln.
Koka ytterligare 3-5minuter så att temperaturen visar 145 grader igen. (jag kom inte upp i det igen utan tog den efter 5 minuter)
Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper på. Vicka lite på plåten så att det rinner ut.
Bryt i bitar när det kallnat.
/Barbro
torsdag 18 december 2014
Knäckbräck
I år bestämde jag mig för att inte stå och svettas med knäckformar som välter utan istället hällde jag ut allt på ett bakplåtspapper på en plåt, strödde över 3 olika toppingar och fick med andra ord tre olika sorters knäck på ett kick. Supernöjd. Dessutom blir det mycket enklare att äta. En winwin med andra ord. Jag kokade knäcken till ca 132 grader då jag ville ha en ganska hård knäck men ändå inte stenhård. Blev väldigt nöjd!
Det här blev en ganska liten sats knäck, tror att det utan problem går att dubbla receptet och bara koka det längre.
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull.
(Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1)
Låt koka upp, rör om så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på medelvärme utan att röra om.
Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov alternativt använd en termometer, koka knäcken så pass hård som du vill ha den. En smaksak med andra ord!
Häll sedan ut smeten på bakplåtspapper och strössla över vad du vill! Jag gjorde 1/3 med kokos, 1/3 med mandelspån och 1/3 med krossade polkagrisar. Mums!!
~Karin
Det här blev en ganska liten sats knäck, tror att det utan problem går att dubbla receptet och bara koka det längre.
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull.
(Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1)
Låt koka upp, rör om så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på medelvärme utan att röra om.
Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov alternativt använd en termometer, koka knäcken så pass hård som du vill ha den. En smaksak med andra ord!
Häll sedan ut smeten på bakplåtspapper och strössla över vad du vill! Jag gjorde 1/3 med kokos, 1/3 med mandelspån och 1/3 med krossade polkagrisar. Mums!!
~Karin
tisdag 16 december 2014
Lime och chilisill
Förra julen gjorde jag den här sillen, få ingredienser och jättegod. Om jag minns rätt så hittade jag den i Expressens Mitt kök.
Jag köper alltid hela fileér i tunna, det mycket mycket godare så. Om du gör som jagså låt sillen ligga i sin lag ett dygn innan du lägger den i den här lagen.
Valfri sill ca 400 gram
1/2 röd chili
3 cm ingefära
skal och saft av en lime
2 dl grekisk yoghurt ( obs.. inte turkisk)
lite svartpeppar
Häll av lagen från sillen.
Finhacka chilin och riv limeskal. Pressa ur saften.
Blanda ihop.
Den behöver ett dygn på sig för att hetta till sig.
Jag köper alltid hela fileér i tunna, det mycket mycket godare så. Om du gör som jagså låt sillen ligga i sin lag ett dygn innan du lägger den i den här lagen.
Valfri sill ca 400 gram
1/2 röd chili
3 cm ingefära
skal och saft av en lime
2 dl grekisk yoghurt ( obs.. inte turkisk)
lite svartpeppar
Häll av lagen från sillen.
Finhacka chilin och riv limeskal. Pressa ur saften.
Blanda ihop.
Den behöver ett dygn på sig för att hetta till sig.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)