lördag 10 januari 2009

Blåbärscheesecake to die for!


Var hemma hos Sofie för några veckor sedan, och självklart så bakade vi något från Leila bakar. Sofies mission är att baka hela kokboken, och hon är på ytterst god väg.
Idag, en blåbärscheesecake. Helt fantastiskt god, men den hade nog behövt vara i ugnen något längre, när vi tog ut den var den fortfarande väldigt rinnig i mitten. Nästa gång så blir det antagligen perfekt! Och.... var försiktig med att smälta chokladen i mikron, vem visste att när choklad blir för varm börjar den brinna? Nu vet jag.



New York cheesecake med blåbär

Ingredienser

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Receptet är från recept.nu

~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar