lördag 10 januari 2009

Blåbärsbullar Leilas

Karin, dagen efter baket var vår cheesecake gudomlig! Kanske är bra att baka dagen före den ska ätas nästa gång?

Bakade senast Leilas blåbärsbullar, mycket goda! Och roligt med något annorlunda än socker, kanel och det klassiska strösockret som garnering.

















Blåbärsbullar
Ingredienser
Vetedeg med kardemumma:
1 msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.2 l vetemjöl special

Fyllning:
100
g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 st ekologiskt ägg till pensling
50 g mandelspån

Gör så här

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.

3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

4. Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.

5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.

6. Bred över smörkrämen.

7. Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga.

8. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.

9. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor.

10. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.

11. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (om vanlig ugn används, 220 grader).

12. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

13. Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis.

14. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.

Receptet är från Leila bakar. Enjoy!

/Sofie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar