Från Lennarts konditori i Eksjö kommer detta recept. En smarrig kolakaka !
Om den är god....?? Den är underbar!
Gör en mördeg som får vila en timme i kylen innan den kavlas ut i en rund pajform.
5 dl vetemjöl
200 gram smör
1 dl socker
1 ägg
Rosta 100 gram nötter och gnugga bort skalet med hjälp av en handduk.
Fyllning:
225 gram mandelmassa
100 gram smör
4 ägg
Riv mandelmassan och rör den med smöret, tillsätt ett ägg i taget.
Häll smeten på pajdegen och grädda i 150 grader ca 25-30 minuter.
Koka ihop en kolaglasyr så att den tjocknar under omrörning.
150 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
När kakan har gräddat klart så strös nötterna på. Häll kolaglasyren ovanpå och låt kakan svalna.
Förvara den i kylen.
~~ Barbro ~~
5 dl vetemjöl
200 gram smör
1 dl socker
1 ägg
Rosta 100 gram nötter och gnugga bort skalet med hjälp av en handduk.
Fyllning:
225 gram mandelmassa
100 gram smör
4 ägg
Riv mandelmassan och rör den med smöret, tillsätt ett ägg i taget.
Häll smeten på pajdegen och grädda i 150 grader ca 25-30 minuter.
Koka ihop en kolaglasyr så att den tjocknar under omrörning.
150 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
När kakan har gräddat klart så strös nötterna på. Häll kolaglasyren ovanpå och låt kakan svalna.
Förvara den i kylen.
~~ Barbro ~~
Den ser verkligen smarrig ut denna kolakaka. En riktig sötbit.
SvaraRaderaDet var ett tag sedan jag var på Lennarts, de har mycket gott där!
Ha det gott!
Kram
Låter alldeles fantastiskt gott. Allt-i-ett kaka =)
SvaraRaderaKommer jag helt klart att göra!
SvaraRaderaOj oj oj! Vilken gobit!
SvaraRaderaUndrar hur ni hittade till just Eksjö, i mörkaste Småland och dessutom utnämnd till Sveriges tråkigaste stad.
denna kaka måste jag provbaka vid första bästa tillfälle...
SvaraRaderaDen här kakan verkar syndigt god!
SvaraRaderaDen var underbar, det kan jag intyga!
SvaraRadera