fredag 5 februari 2010

Stora kola från Lennarts konditori

Från Lennarts konditori i Eksjö kommer detta recept. En smarrig kolakaka !

Om den är god....??  Den är underbar!

Gör en mördeg som får vila en timme i kylen innan den kavlas ut i en rund pajform.

5 dl vetemjöl
200 gram smör
1 dl socker
1 ägg

Rosta 100 gram nötter och gnugga bort skalet med hjälp av en handduk.

Fyllning:
225 gram mandelmassa
100 gram smör
4 ägg

Riv mandelmassan och rör den med smöret, tillsätt ett ägg i taget.
Häll smeten på pajdegen och grädda i 150 grader ca 25-30 minuter.

Koka ihop en kolaglasyr så att den tjocknar under omrörning.

150 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker

När kakan har gräddat klart så strös nötterna på. Häll kolaglasyren ovanpå och låt kakan svalna.
Förvara den i kylen.

~~ Barbro ~~

7 kommentarer:

  1. Den ser verkligen smarrig ut denna kolakaka. En riktig sötbit.
    Det var ett tag sedan jag var på Lennarts, de har mycket gott där!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Låter alldeles fantastiskt gott. Allt-i-ett kaka =)

    SvaraRadera
  3. Kommer jag helt klart att göra!

    SvaraRadera
  4. Oj oj oj! Vilken gobit!

    Undrar hur ni hittade till just Eksjö, i mörkaste Småland och dessutom utnämnd till Sveriges tråkigaste stad.

    SvaraRadera
  5. denna kaka måste jag provbaka vid första bästa tillfälle...

    SvaraRadera
  6. Den här kakan verkar syndigt god!

    SvaraRadera
  7. Den var underbar, det kan jag intyga!

    SvaraRadera