fredag 2 april 2010

Marockansk lammgryta

Långfredag idag och vi ger oss på påsklammet. Ett marockansk recept. I receptet står att det är för sex personer men för oss räckte det till tolv personer. En läcker gryta av lammkött som går utmärkt att tillaga dagen innan den ska serveras.

1,5 kg lammstek och olivolja
2 stora gula lökar och 3 klyftor vitlök
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk salt (ev mer..)
1 tsk svartpeppar 0ch 0,5 tsk kajennpeppar
1 kanelstång
0,5 gram saffran
2 dl russin helst ljusa
4 dl vatten ( kan behövas mer..)
1 burk hela tomater
2 små zucchini
1 burk kikärtor
bladpersilja

Gör så här:
Skär köttet i bitar och bryn det i olivolja. Lägg över i en stekgryta.
Skala morötterna och lök. Skär i grova bitar, finhacka vitlöken. Lägg i grytan.
Tillsätt russin, alla kryddor utom saffran och rör väl.
slå på vatten och tomaterna. Låt det småputtra i en timme..

Dela zucchinin i fyra längder och skär sen i långa stavar. Tillsätt dessa och saffranet. Låt allt koka upp igen och småputtra minst 30 minuter till.

Skölj kikärtorna och tillsätt dessa och låt dem koka med 10 minuter till.

Smaka av och tillsätt ev mer kryddor och salt. Strö över persilja som dekoration.

Vi serverade couscous kryddat med Santa Maria kryddor för coscous - aprikossmak. Läckert till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar