onsdag 10 november 2010

Dubbelmarinerad oxfilé

En klassiker från Allt om mat kommer här. Har du inte provat det r det dags nu, kanske att överraska far med på söndag...?!? Supergott!
2 kg oxfilé brynes i smör och läggs sedan på en långpanna. Stek köttet i 150 grader tills det når en temperatur av ca 55-60 grader. Låt kallna inlindad i folie.

Koka under tiden upp följande marinad 1:
1 liter vatten
1 dl grovt salt
10 hela vitlöksklyftor
5 msk blandade hackade örter, persilja, rosmarin och timjan
1 liten gul lök

Kyl marinaden och lägg köttet i den och låt den stå gona till sig i kylen över natten.

Blanda nästa marinad 2:
3 citroner - pressa ur saften
4 msk balasamvinäger
5 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk honung
1 tsk salt
4 krm sambal oelek
4 krm svartpeppar
6 msk olivolja
4 msk hackade örter, persilja, rosemarin och timjan

Ta upp köttet på morgonen och skiva det tunt och lägg det på ett fat. Slå över marinad nr 2.Låt stå kallt några timmar och garnera rikligt med persilja.


Serveras med fördel till Hasselbackspotatis och en god rödvinssås.

~ Barbro ~

9 kommentarer:

  1. Smaskigt recept. Vet ni vilket nummer av Allt om Mat receptet fanns i?

    SvaraRadera
  2. Minns bara att det var efter att vi flyttat in i vårt nybyggda hus och det gjorde vi 1988.
    Kanske runt 1990...? Det kanske går att leta på deras hemsida om det finns med där.

    SvaraRadera
  3. Undrar över marainad 2. Ska man krama ur saften ur de tre citronerna? Har visserligen svårt att se något alternativ, men det är bästa att fråga.

    SvaraRadera
  4. Jamen visst, det borde jag ha skrivit. Pressa ur saften ur citronerna. Går in och ändrar i receptet...

    SvaraRadera
  5. hej. undrar bara omdet här går att frysa och sen värma igen?

    SvaraRadera
  6. Hur mycket olivolja i marinad 2?

    SvaraRadera
  7. Tacksam för råd om lämpligt vin till denna rätt?

    SvaraRadera