måndag 28 maj 2012

Lantbröd med rågmjöl

Ett kvarglömt paket jäst i kylen resulterade i detta bröd. Lite osäker på måtten då jag gick lite på känsla med vetemjölet men man får liksom hålla koll på att degen inte blev för hård... Brödet blev riktigt gott, jag har inte bakat så mycket med rågmjöl innan men jag gillade verkligen smaken. Kommer att göras igen hos oss.

50 g jäst
6 dl vatten
1/2 dl olivolja
2,5 tsk salt
6 dl fint rågmjöl, 220 g
7-10 dl vetemjöl, 720 g

Smula ner jästen i en bunke. Häll över fingervarmt vatten och tillsätt olja och salt. Rör runt tills jästen löst upp sig.

Häll i rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg (gärna i assistent). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar som formas till två limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 minuter till.

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Skär snedda rutor i bröden med en vass kniv. Sänk temperaturen till 225 grader och sätt in bröden på nedersta falsen. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

 ~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar