torsdag 21 mars 2013

Köttfärslimpa

Häromdagen lagade jag köttfärslimpa för första gången någonsin. Och det var så gott, ett riktigt bra recept. Den två-åriga dottern åt mycket och det är ett bra betyg. Receptet kommer från Allt om mat.

För 4 personer:
500 g nötfärs
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1,5 tsk salt
2 msk gul lök (skalad och riven)
2 krm svartpeppar

 Sås:
2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1,5 tsk kinesisk soja
1 tsk lingonsylt

1. Sätt ugnen på 250°. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla 5 min.
2. Blanda i färs, ägg, salt, lök och peppar och blanda till en fast smet. Forma till en limpa ca 25 cm lång. Lägg på fat och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 175°. Stek ca 30 min till en innertemperatur på 68°.
3. Sås: Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning med buljongtärning och soja. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med lingonsylt.
4. Servera köttfärslimpan med sås, nykokt potatis, grönsaker och lingonsylt.




Enkelt att göra och en god saftig limpa!
/Sofie



























2 kommentarer:

  1. Nötfärs passar bra till att laga vanlig hederlig husmanskost på :)

    http://minlillakokvra.blogspot.se/2012/12/notfarsbiffar-fyllda-med-kryddsmor.html

    SvaraRadera
  2. Köttfärslimpa är klassiskt och gott. Brukar göra det ibland när jag inte orkar rulla köttbullarna!!!
    Fast det var länge sen jag gjorde det...

    SvaraRadera