tisdag 25 november 2014

Julkaka med mandelmassa och nötter

 

Det här är makens måste-kaka på julen. En kaka gjord på mördag, mandelmassa och en toscasmet på nötter. Lite krånglig att baka med resultatet blir supergott. Man kan ta färdig mandelmassa men det blir inte lika gott.

Mördeg:
4 dl vetemjöl
2 hg smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 ägg (jag tar gulan)

Blanda ihop alla ingredienser och låt den vila svalt en timme.

Mandelmassa:
150 g skållad och mald mandel
150 gram socker
1 1/2 äggvita
grön färg

Blanda allt.

Nöttosca:
125 gram hackade nötter
100 gram margarin
100 gram socker
90 gram sirap

Kavla ut mördegen till tre rektangulära längder ca 12 cm breda.
Fördela mandelmassan i mitten på längderna.


Vik ihop sidorna övermandelmassan. Lägg dem på ett bakplåtspapper med skarven neråt.

 
 
Grädda i 175 graders värme tills de är halvfärdiga.

Under tiden det gräddas sjudes nöttoscasmeten till en simmig smet, inte för tunn då kommer den att rinna av längderna. Bred smeten över längderna och grädda klart. Svårt att säga tid, håll koll på ugnen är det bästa rådet. Men det tar inte lång tid....


Nu är de färdiga... låt dem svalna lite och skär i sneda bitar .


/ Barbro

1 kommentar:

  1. Kakan ser så smarrig ut men jag är inte bra på att baka så här avancerade kakor tyvärr. Undrar om jag kan ta hjälp av mamma??

    SvaraRadera