torsdag 26 mars 2015
Våfflor
Igår var det våffeldagen och jag ville prova ett nytt recept. Det blev det här som är utan ägg. De blev frasiga och mer matiga än de våfflor jag brukar grädda. De kommer absolut att tillagas igen. Ett bra recept!
150 gram smält smör
6 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
Det är bara att vispa ihop allt och låta smeten svälla en stund. Det tar något längre tid att grädda än de våfflor jag brukar göra. Smeten blir riktigt tjock....
Etiketter:
Efterrätter,
Smårätter
onsdag 25 mars 2015
Nötig cheesecake

Den här cheesecaken kan med fördel förberedas ett par dagar före den ska serveras, den blir godare och godare för var dag som går.
75 g smör
200 g digestivekex 400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker
1 burk hasselnötskräm (à ca 350 g)
2 dl rostade hasselnötter
ev 50 g nougat till garnering
- Smält smöret i en kastrull.
- Krossa kexen till smulor med fingrarna, mixa dem fint i en matberedare eller lägg dem i en plastpåse och smula dem med en kavel.
- Lägg smulorna i en bunke och rör ner smöret.
- Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ i kylen.
- Vispa färskost och florsocker ca 2 minuter med elvisp. Rör ner hasselnötskrämen, fortsätt vispa till en slät kräm. Häll krämen över bottnen.
- Grovhacka nötterna och strö över. Ringla ev smält nougat över.
- Låt cheesecaken vila i kylen minst 3 timmar.
Etiketter:
Cheesecake,
choklad,
Efterrätter
söndag 22 mars 2015
Fransk Royal bärpaj
Pajdeg (detta recept ger deg till 2 pajer, dock är receptet på fyllningen för 1 paj)
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
Royalesmet
3 ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 gram mandelmassa, riven
3 dl blandade bär (jag använde jordgubbar, hallon och blåbär)
1 näve mandelspån
1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte!
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut och klä en pajdeg med mördegen.
6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3.
7. Fördela bären över pajen och strö över mandelspån.
8. Grädda pajen långt ner i ugnen 30-40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg.
Servera med vaniljglass eller lättvispad grädde.
Etiketter:
Blåbär,
Bär,
Efterrätter,
Hallon,
Jordgubbar,
Paj
måndag 23 februari 2015
Nutellastjärna
En fördel med alla olika sociala medier är att man kan hitta massor av nya spännande saker att testa. Till dotterns 1-årskalas bestämde jag mig för att prova att göra en nutellastjärna som jag läst så mycket om. Kan inte säga att det var direkt svårt, om än lite pilligt att få till själva stjärnan. Kommer helt klart att göras igen men kanske med en klassisk kanelbullefyllning, det är trots allt den jag tycker är allra bäst.
Gör en vanlig vetedeg, det här receptet använde jag:
Smula
ner jästen i en bunke, häll över den ljumma mjölken och rör om till
jästen är upplöst. Häll mjöl, salt och socker i en annan skål. Rör om
och tillsätt även smör och äggulor i bunke nr 2. Häll sist i mjölken och
knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa till dubbel storlek. Inte en så "fluffig" deg utan den kändes ganska hård.
Efter det dela degen i fyra delar och leta fram en rund mall. Jag använde bottnen till en springform. Kavla ut första delen och skär sedan efter den runda formen, lägg den runda botten på ett bakplåtspapper på en plåt och bred på nutella. Gör samma sak 2 ggr till, det sista lagret ska du såklart inte ha nutella på. Så 4 lager deg, 3 lager nutella.
Sätt ett glas i mitten på rundel och skär den i 4 lika stora delar från glaset och ut. Dela sedan varje fjärdedel på mitten så att du har totalt 8 delar. Sedan delar du varje åttondel en gång så att du får totalt 16 delar. Ta sedan två av delarna och snurra dem åt motsatt håll, 2 varv. Gå runt degen och gör likadant med alla. Sedan kan du platta ihop kanterna lite så att de fäster ihop (så att du får 8 "strålar" på stjärnan). Pensla sedan med äggvitan som blev över, och om du vill strösslar du över pärlsocker om du vill också. Grädda i ca 20 minuter i 180 grader. Färdigt!
Det är lite svårt att i skrift förklara hur man gör, så kolla på youtube om du vill se hur man gör!
Gott var det och den är ju så fantastiskt fin att se på dessutom. ~Karin
Gör en vanlig vetedeg, det här receptet använde jag:
9 dl vetemjöl
2 dl mjölk rumsvarmt
2 äggulor (spar äggvitorna till pensling)
25 g jäst
30 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
en nypa salt
en halv burk Nutella
2 dl mjölk rumsvarmt
2 äggulor (spar äggvitorna till pensling)
25 g jäst
30 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
en nypa salt
en halv burk Nutella
Efter det dela degen i fyra delar och leta fram en rund mall. Jag använde bottnen till en springform. Kavla ut första delen och skär sedan efter den runda formen, lägg den runda botten på ett bakplåtspapper på en plåt och bred på nutella. Gör samma sak 2 ggr till, det sista lagret ska du såklart inte ha nutella på. Så 4 lager deg, 3 lager nutella.
Sätt ett glas i mitten på rundel och skär den i 4 lika stora delar från glaset och ut. Dela sedan varje fjärdedel på mitten så att du har totalt 8 delar. Sedan delar du varje åttondel en gång så att du får totalt 16 delar. Ta sedan två av delarna och snurra dem åt motsatt håll, 2 varv. Gå runt degen och gör likadant med alla. Sedan kan du platta ihop kanterna lite så att de fäster ihop (så att du får 8 "strålar" på stjärnan). Pensla sedan med äggvitan som blev över, och om du vill strösslar du över pärlsocker om du vill också. Grädda i ca 20 minuter i 180 grader. Färdigt!
Det är lite svårt att i skrift förklara hur man gör, så kolla på youtube om du vill se hur man gör!
Gott var det och den är ju så fantastiskt fin att se på dessutom. ~Karin
torsdag 19 februari 2015
Födelsedagstårta!
I helgen fyllde min dotter 1 år och vi hade vårt allra första kalas. Självklart ville jag göra tårtan själv även om jag knappt bakat tårta innan. Tre tårtbottnar bakade jag, två i sopkorgen och en hamnade till sist i tårtan. Hade den inne i ugnen lite för länge för den blev lite torr men läxa lärd till nästa gång. Jag fyllde tårtan med dajmmousse och hallongrädde, spacklade tårtan med grädde och dekorerade sedan med färska hallon och Fingers. Är väldigt nöjd.
Botten
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna (vispa gärna lite med en ballongvisp för att bli av med eventuella klumpar) och vänd sedan ner dem i smeten. Häll i smeten i en smord bröad form (jag använde 22 cms form). Grädda i 20-30 minuter längst ner i ugnen. Låt den gärna svalna i formen.
Dajmmousse
150 gram dajm
2 dl vispgrädde
100 gram Philadelphiaost
Bryt chokladen i bitar, smält den i grädde på låg värme. Var noga med att grädden inte börjar koka.
Det tog ganska lång tid att få själva kolan i dajmen att smälta, man får ta tålamod. När allt har smält låt det svalna i kylen, gärna över natten. Vispa sedan in osten i chokladblandningen. Klart.
Hallongrädde
250 gram färska hallon
3 msk socker
1 dl vispgrädde
Mosa hallonen med socker, rör sedan försiktigt ner i vispad grädde. Klart.
Jag hade dajmmoussen på lagret längst ner då den fyllningen är tyngre än grädden. Fyllde tårtan dagen före kalaset för att det skulle få gotta till sig ordentligt och dekorerade sedan på morgonen. Sen var det bara att njuta! ~Karin
Botten
4 ägg
1 ½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda de torra ingredienserna (vispa gärna lite med en ballongvisp för att bli av med eventuella klumpar) och vänd sedan ner dem i smeten. Häll i smeten i en smord bröad form (jag använde 22 cms form). Grädda i 20-30 minuter längst ner i ugnen. Låt den gärna svalna i formen.
Dajmmousse
150 gram dajm
2 dl vispgrädde
100 gram Philadelphiaost
Bryt chokladen i bitar, smält den i grädde på låg värme. Var noga med att grädden inte börjar koka.
Det tog ganska lång tid att få själva kolan i dajmen att smälta, man får ta tålamod. När allt har smält låt det svalna i kylen, gärna över natten. Vispa sedan in osten i chokladblandningen. Klart.
Hallongrädde
250 gram färska hallon
3 msk socker
1 dl vispgrädde
Mosa hallonen med socker, rör sedan försiktigt ner i vispad grädde. Klart.
Jag hade dajmmoussen på lagret längst ner då den fyllningen är tyngre än grädden. Fyllde tårtan dagen före kalaset för att det skulle få gotta till sig ordentligt och dekorerade sedan på morgonen. Sen var det bara att njuta! ~Karin
måndag 9 februari 2015
Banoffepaj
I lördags var det första deltävlingen i Melodifestivalen och då gjorde vi små banoffepajer som vi mumsade på. Fördelen är att de går snabbt att göra. Nackdelen att de är riktigt söta. Nästa gång kommer vi att ta lite mindre av kolakrämen. Kanske använde någon citrus...
Smält 100 gram smör.
Mal 200 gram digistivekex
Tryck ut kexblandningen i en stor form eller i portionsformar. Grädda i 175 grader max 10 minuter. Det går fort. Låt kallna.
Bananer
Sockrad kondenserad mjölk (färdig kolakräm)
eller koka själv kondenserad mjölk vilket tar 3-4 timmar
Vispad grädde
Sen är det bara att fylla med kolkrämen, skivade bananer och grädde.
Etiketter:
Cheesecake,
Efterrätter,
Frukt,
Paj
fredag 6 februari 2015
Sallad på fänkål och blodapelsin
Den här salladen är fantastiskt god, matig och mättande. Kombinationen av citrusvinägretten tillsammans med fänkål, avokado, blodapelsin och rostade mandlar är underbar.
1-2 fänkålshuvuden
2 blodapelsiner
1 avokado
rostade mandlar
ev lite färsk mynta
Ansa och skiva fänkålen så tunt du kan, helst på en mandolin.
Slå över citrusvinägretten och låt dra kallt en halvtimme.
Häll upp salladen i en skål. Filea apelsinerna och skär avokadon i tärningar.
Dekorera med rostad mandel. Mynta om du vill.
Citrusvinägrett:
1/2 finhackad rödlök
1 dl olja oliv eller neutral (jag tar neutral)
1 msk sesamolja
2 msk pressad citronsaft
2 msk pressad apelsinsaft
1 msk vitvinsvinäger
rivet skal av en halv citron
salt och peppar
/Barbro
Etiketter:
Apelsin,
Sallad,
Vegetariskt
söndag 1 februari 2015
Hemmagjorda singoallakakor
För ett par veckor sedan blev jag bjuden på singoalla-kakor av en kompis. Tänkte att de här borde gå att ganska enkelt göra själv! Har inte hittat något recept men plockade ihop lite olika delar och är väldigt nöjd med resultatet.
Till själva kakan använde jag mig av ett recept på sugar cookies, till vaniljkrämen tog jag fyllning till Oreo-kakor och sen toppade jag med hallonsylt. Funderar dock på att testa göra någon hallongelé till nästa gång (funderar på att baka dessa till dotterns 1-årskalas), det borde inte vara så knepigt.
200 g osaltat mjukt smör
200 g strösocker
1 stort ägg
350 gram mjöl
½ tsk vaniljpulver
Vispa ihop socker och smör och valfri smaksättning tills blandningen är ljus och fluffig. Vispa inte för mycket, då kan kakorna tappa formen när du gräddar dem. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vispa på låg hastighet tills blandningen blir den deg. Samla ihop degen till en boll, packa in den i plastfolie och sätt in den i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut 25 bottnar och 25 överdelar. Jag har kakformar för både under - och överdel men det går även att använda tex ett glas och sedan skära ut rundeln. Alternativt kan man göra en annan form med en liten pepparkaksform på överdelen (hjärta eller stjärna).
Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i kylskåpet i ungefär 30 minuter. Grädda kakorna mitt i ugnen i 180 grader i 6-10 minuter; tiden beror på hur stora och/eller tjocka du gör kakorna.
Låt kakorna svalna och gör under tiden fyllningen.
50 gram smör
2½ dl florsocker
1tsk vaniljsocker
Bara att röra ihop till en slät smet.
Bred ut fyllningen på bottenkakan, tryck på överdelen och klicka ner hallonsylt i rundeln. Klart!
Förvaras i kylen.
Och så är det bara att fika !~Karin
Till själva kakan använde jag mig av ett recept på sugar cookies, till vaniljkrämen tog jag fyllning till Oreo-kakor och sen toppade jag med hallonsylt. Funderar dock på att testa göra någon hallongelé till nästa gång (funderar på att baka dessa till dotterns 1-årskalas), det borde inte vara så knepigt.
200 g osaltat mjukt smör
200 g strösocker
1 stort ägg
350 gram mjöl
½ tsk vaniljpulver
Vispa ihop socker och smör och valfri smaksättning tills blandningen är ljus och fluffig. Vispa inte för mycket, då kan kakorna tappa formen när du gräddar dem. Vispa ner ägget. Tillsätt mjöl och vispa på låg hastighet tills blandningen blir den deg. Samla ihop degen till en boll, packa in den i plastfolie och sätt in den i kylskåpet i minst en timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord. Stansa ut 25 bottnar och 25 överdelar. Jag har kakformar för både under - och överdel men det går även att använda tex ett glas och sedan skära ut rundeln. Alternativt kan man göra en annan form med en liten pepparkaksform på överdelen (hjärta eller stjärna).
Placera dem på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i kylskåpet i ungefär 30 minuter. Grädda kakorna mitt i ugnen i 180 grader i 6-10 minuter; tiden beror på hur stora och/eller tjocka du gör kakorna.
Låt kakorna svalna och gör under tiden fyllningen.
50 gram smör
2½ dl florsocker
1tsk vaniljsocker
Bara att röra ihop till en slät smet.
Bred ut fyllningen på bottenkakan, tryck på överdelen och klicka ner hallonsylt i rundeln. Klart!
Förvaras i kylen.
Och så är det bara att fika !~Karin
Etiketter:
Hallon,
Hårda kakor
fredag 30 januari 2015
Soppa på gröna ärtor
Den här soppan brukar vår skolkock bjuda på ibland. Den är så otroligt god! Första gången jag kokade den fegade jag och tillsatte inte tillräckligt med syra. Den här gången blev den perfekt!
1/2 liten purjolök + lite olivolja och smör
1 dl vitt vin
5 dl vatten
höns eller grönsaksbuljong
1/2 dl grädde
300-400 gram djupfrysta gröna ärtor
vitvinsvinäger
salt och peppar
Svetta den strimlade purjolöken i fettet i en kastrull tills den blir mjuk utan att ta färg.
Tillsätt vin, vatten, buljong och grädde.
Koka sakta i 20-30 minuter.
Tillsätt ärtorna och låt det precis koka upp igen.
Dra av kastrullen från värmen och mixa soppan slät.
Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinägern.
Jag tog 2,5 tsk vinäger och salt & peppar är svårt att säga.
Etiketter:
Soppa,
Vegetariskt
onsdag 28 januari 2015
Saftig chokladsockerkaka
Vi har haft hantverkare hos oss ett par veckor och de skämmer jag bort med fikabröd varje dag. De säger att det är som att gå på kondis varje dag. Igår blev det den här smaskiga chokladsockerkakan. Den här så smidig för man behöver bara röra den med en slev.
125 gram smör
100 gram mörk choklad
2,25 dl socker
1,25 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
Smält smöret och ta av kastrullen från spisen. Dela chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör sedan ner sockret.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner mjölken och de torra ingredienserna.
Sist rör ner ett ägg i taget.
Smöra en sockerkaksform och bröa med kokos.
Häll i smeten och grädda i 150 grader i ca 50 minuter.
Etiketter:
choklad,
Mjuka kakor
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)