söndag 22 februari 2009

Skolans köttfärspaj

Dagens lunch blev skolans köttfärspaj. En rätt som skolans nu pensionerade husmor Britt-Marie lagade och som åts med stor förtjusning av skolbarn och personal. Jag har förminskat receptet som från början var på 225 portioner. Av detta recept blir det två såna här formar.


Köttfärspaj
Koka 1 dl ris.

1 burk krossad tomat
1 stor gul hackad lök
1 stor burk champinjoner eller färska
1,5 dl vatten
500 g blandfärs
3 msk tomatpuré
peppar, salt, chilipulver, chayennepeppar, paprika, vitlökspulver.
1 dl creme fraiche

Koka upp vatten och krossad tomat. Lägg i köttfärsen, lök, svamp, tomatpuré och kryddor.
Låt det koka en stund. (Om man vill kan man bryna färsen först men det behövs inte alls.)
Lägg i riset och sedan creme fraiche och låt det koka upp igen. Red av om du vill, det ska vara rätt tjockt. Krydda ev mer, det ska vara rätt kryddstarkt.
Lägg köttfärsröran i en form.

Gör en pajdeg i matberedaren:

6 dl vetemjöl
300 g smör
4 msk vatten
Kavla ut den tjockt och lägg över köttfärsen.
Nagga med en gaffel och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader ca 30 min. Täck efter halva tiden om den börjar bli för mörk.





Här har vi två fd skolbarn som åt hennes goda mat.

Karin och Sofie





Inlagt av Barbro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar