lördag 5 juni 2010

Nötkolarutor.

Nya kakor, så goda att det inte räcker att bara ta en bit... Man måste ha mera!



Recept för 20 stycken

Botten: (Jag gjorde 1.5 sats på botten)
100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt

Kolafyllning:
150 g hasselnötter
2 burkar kondenserad mjölk
50 gram smör
2 msk ljus sirap

Topping:
200 gram mörk choklad

Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20*30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande lite kladdig. Låt svalna.

Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.

Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.

Rör ner nötterna, och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.

Smält chokladen till toppingen, bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.

~Barbro

2 kommentarer:

  1. Så där ja... Där fick vågen verkligen spunk...
    Men det bryr jag mig inte om. Måste prova en dag nu i veckan. Så gott det ser ut.
    Tackar för alla goda fina recept jag har sett här.
    Skönt ni finns.
    Kramen Synnöve.

    SvaraRadera
  2. Men jösses vad gott det här ser ut!

    SvaraRadera