Nya kakor, så goda att det inte räcker att bara ta en bit... Man måste ha mera!
Recept för 20 stycken
Botten: (Jag gjorde 1.5 sats på botten)
100 gram smör
2 ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning:
150 g hasselnötter
2 burkar kondenserad mjölk
50 gram smör
2 msk ljus sirap
Topping:
200 gram mörk choklad
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20*30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.
Rör ner nötterna, och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen, bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.
~Barbro
Så där ja... Där fick vågen verkligen spunk...
SvaraRaderaMen det bryr jag mig inte om. Måste prova en dag nu i veckan. Så gott det ser ut.
Tackar för alla goda fina recept jag har sett här.
Skönt ni finns.
Kramen Synnöve.
Men jösses vad gott det här ser ut!
SvaraRadera