tisdag 15 februari 2011

Älgfärsbiffar

Första gången jag testade älgfärs och den för mig helt främmande grönsaken persiljerot. Receptet kommer från Linas matkasse som jag tidigare har skrivit om, vi var så nöjda med den första veckan att vi testar en vecka till.


För 4 portioner:
500 g älgfärs
400 g jordärtskockor
300 g morötter
2 persiljerötter
800 g potatis
1 dl mjölk
0,5 dl grädde
2 msk ströbröd
1 ägg
2 tsk soja
15 g fryst persilja
olja
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala jordärtskockorna och lägg dem direkt i en kastrull med vatten. Tillsätt lite salt och koka dem mjuka (tog ganska lång tid tyckte jag).
3. Skala morötterna och persiljerötterna och skär i klyftor eller stavar. Skär potatis i klyftor. Lägg allt i långpanna. Ringla över olja, strö över lite salt och ugnsbaka i 30 min eller tills du är nöjd.
4. Blanda i en bunke mjölken, ströbrödet, ägget, sojan, 2 msk olja, persiljan, salt och peppar. Blanda ner 500 g älgfärs.
5. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Platta ut färsblandningen i stekpannan och dela den i fyra kvartar. Stek på medelvärma i 5-6 min. Vänd sedan varje bit försiktigt med en stekspade och stek ytterligare 5-6 min. Häll ner ca 1,5 dl vatten i pannan mot slutet.
6. Häll av kokvattnet från jordärtskockorna och mixa dem med en stavmixer. Tillsätt grädden och smaka ev av med lite salt.
7. Servera!

Vi la till en klick vinbärsgele, det behövdes faktiskt. Utan den hade middagen känts ganska "tung".

/Sofie

2 kommentarer:

 1. Vi har nästan bara älgfärs i frysen. Då vi får kött av vår hyresvärd. Prova att ha några hekto fläskfärs i älgfärsen så blir det lite saftigare. För älgfärsen är väldans mager.
  Jag har ca 250 gram fläskfärs till 500-600 gram älgfärs. Det räcker det.
  Gott ser det ut i alla fall.
  Kram Synnöve.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset, Synneve!

  SvaraRadera