fredag 25 februari 2011

Solrosbröd

Det är inte så ofta jag bakar ljust bröd men det här är ett undantag.
Receptet är köksmästare Stefan Torstenssons och jag kom över det 1996.
Degespadet är ljust öl...

5 dl ljust öl + 0,5 dl olja värmes till 37 grader.

Blandas med:

50 gram jäst
2 msk sirap
0,5 msk salt
1 dl solrosfrön
1,2 liter mjöl (jag tog hälften durumvete)
1 äggula

Arbeta degen kraftigt så att den blir seg och blank. Helst för hand...
Jäs. 
Knåda degen kraftigt igen och baka sedan ut till två rundbröd. Eller som en lång fläta om du gillar det.
Jäs igen.Pensla med äggula och grovt salt, solrosfrön, vallmofrön eller vad du gillar...
Grädda i 175 grader ca 30 minuter.
Doften av nygräddat bröd är värt halva besväret...

2 kommentarer:

  1. det ser sannerligen ljuvligt gott ut. Önskar er en trevlig helg.

    SvaraRadera
  2. Det där brödet har jäst på bra! Det är vackert.
    Lägger den till receptsamlingen och ska pröva.
    Ha det gott!

    SvaraRadera