söndag 20 november 2011

Ugnspannkaka

Matplaneringen hemma hos mig är numera mycket inspirerad och samtidigt begränsad av lilla ett-åringen Alma. Inspirerad eftersom jag vill att hon ska äta bra, gott, nyttigt, balanserat och varierat. Och begränsad eftersom hon inte alltid vill äta bra, gott, nyttigt, balanserat och varierat...

Favoriter är all form av pasta, ris, köttfärssås, korv stroganoff, pannkakor osv. Typisk barnmat alltså. Kyckling är inte alls gott, det spottas ut oavsett hur det tillagas eller med vilka smaker. Ikväll provade vi en variant på pannkakor som var matig och god.

Receptet kommer från Buffé som landade i brevlådan i veckan.

Morotspannkaka med bacon och äppellingon.

4 port.
4 ägg
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 paket bacontärningar
2 potatisar
2 morötter
0,5 purjolök
1 äpple
Rårörda lingon

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ihop äggen, mjölet och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken.
3. Lägg ett paket bacontärningar i en smord långpanna. Ställ in i ugnen i ca 5 min.
4. Skala och riv potatisarna och morötterna grovt. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor. Blanda ner grönsakerna i smeten. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar.
5. Sänk värmen till 200 grader. Häll smeten i långpannan, rör runt så att bacon och grönsaker fördelas jämnt. Ställ in i ugnen 25-30 min.
6. Servera pannkakan med urkärnat, tärnat äpple blandat med rårörda lingon.



Supergott! Och lätt att variera, man kan ju röra i vad som helst. Och Alma? Hon smaskade på som bara den!

/Sofie

2 kommentarer:

  1. Jag såg också det receptet. Försöker emellanåt variera pannkakorna. Gör ju inget om det slinker ned lite extra grönsaker :-)
    Det är så olika vad våra barn äter. Det både skiljer mellan dem och mellan tillfällena. Det de glatt smaskar i sig en middag är tvärstopp en annan...

    SvaraRadera
  2. Tips är att blanda i hackad (upptinad och urvattnad) fryst spenat i smeten. Min 2-åring älskar dessa pannkakor, som vi äter med sylt och keso.

    SvaraRadera