fredag 8 juni 2012

Timjan - och vitlökspäckad kyckling med ugnsgrönsaker


6 portioner
1 hel kyckling, ca 2 kg
1 kruka timjan
6 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
12 potatisar
4 morötter
3 gula paprikor
4 rödlökar
6 tomater
7 dl hönsbuljong

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Klipp bort ryggbenet på kycklingen med en kraftig sax. Fläk ut kycklingen och lägg den med skinnsidan upp på ett ugnsgaller. Skär små snitt i skinnet här och där stoppa in skalad krossad vitlök och rejäla kvistar av timjan under skinnet. Gnid in kycklingen med salt och peppar.

3. Skala och skiva potatis och morötter i ½ cm tjocka skivor. Dela, kärna ut och skär paprikan i grova bitar. Skala och skär löken i klyftor. Dela tomaterna i halvor.

4. Koka upp potatis och morotsskivorna i hönsbuljongen. Häll det i en långpanna. Lägg på paprika, lök och tomater, krydda med salt och peppar.

5. Sätt in långpannnan i nedre delen av ugnen, sätt gallret med kycklingen över så det droppar från kycklingen ner i grönsakerna. Stek kycklingen och grönsakerna cirka en timme. Servera och njut!

En riktigt bra vardagsrätt, och perfekt Gi-mat om man utesluter potatisen. ~Karin


1 kommentar: