söndag 8 augusti 2010

Grythyttan

I helgen har jag och min sambo besökt Grythyttan. I det paket vi hade beställt ingick två fyrarättersmiddagar som jag tänkte återge här. Tog tyvärr inga bilder, det var ingen särskild spektakulär servering som måste återges, så ni får använda er fantasi.

Middag 1:
Halstrade pilgrimsmusslor med nobisdressing, knaprig fläsksida med friterat tunnbröd
Krispigt ankbröst med terrin på morot, ankleversmör samt svampsaltade popcorn
Getostar med tomatmarmelad, karamelliserad tomat och nybakade scones
Chokladpastej med getmesekräm, rabarbersorbet samt smultronkräm

Jättegott! Jag fick andra ostar pga mitt gravida tillstånd, men enligt Ola var getostarna utmärkta.

Middag 2:
Salmalax med bakad äggula samt rökt torskromssemulsion
Kalvrygg med friterad tunga, rostad kastanjepuré,smörstekt äpple samt oxsvanssky
Hårdostar med honuing från Mörkö, persikochutney samt rostat fruktbröd
Bakad choklad med karamelliserad malt, rosmarinkrutonger samt sorbet på hallon

Gott, men inte lika gott som middag 1.

Lunchen som bjöds på var inget speciellt alls, så att åka dit för endast ett lunchbesök skulle jag inte rekommendera. Frukosten var god, men inte heller den något särskilt.

Jag måste lära mig att laga lite exklusiv mat, blev minst sagt inspirerad av middagarna!

onsdag 4 augusti 2010

Äkta småländsk ostkaka från Linneryd.

Det här är kalasmat eller efterrätt förstås som vi blivit bortskämda med av svärmor/farmor Ingegerd. På småländska kalas bjuds alltid på äkta hemlagad ostkaka. Det är annat det än den som Frödinge säljer i butikerna. Har varit på en liten semestertripp hos släkten i södra småland och passade på att låta Ingegerd lära ut knepet på att laga hennes goda ostkaka.

Egentligen ska den tillagas på "hemmjölk" som Ingegerd kallar det. Men det går även med standardmjölk och jag får hjälp av Hampus att hälla upp den i en stor kastrull.

6 liter standardmjölk värms i en kastrull till 37 grader.

1 1/4 dl mjöl + 4 msk löpe +2 dl mjölk vispas ihop och tillsätts när mjölken är 37 grader. ( Om man har hemmjölk räcker det med 3 msk löpe).

Låt stå med locket på i 30 minuter.

Skär rutor och låt stå i 10 minuter till med locket på så att värmen behålls.

Rör runt med en visp.

Häll ostmassan i en tät och blöt handduk (hemvävd är bäst-den ska vara tät i väven) och sila bort vasslen. Ingegerd för detta direkt i vasken numera och tycker att det fungerar bäst. Men se upp så att inte handduken glider ner! Rör runt och lyft på byltet med jämna mellanrum så att vasslen kan rinna undan.


Till slut är den så här torr.
Hård och fin....

Vispa lätt så att det blandas:
5 ägg
5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
skållad och finhackad mandel ca 50 gram

Smula sönder ostmassan i grova bitar och blanda med äggsmeten.
Klart!
Ingegerd säger att det måste vara rätt balans av ostmassa i smeten. Blir det för lite ostmassa i förhållande till äggsmeten blir det rinnig ostkaka. Antar att det är här erfarenheten behövs...

Smöra en form och grädda i 175 grader ca 1 timme. Skär ett litet snitt i mitten och kolla om den håller ihop.

Tillbehör: Vispad grädde, vaniljglass, hemlagad jordgubbssylt, körsbärssylt, konserverad frukt och allt vad som kan önskas..

tisdag 3 augusti 2010

Soppa med broccoli och ost

Jag har länge varit sugen på att äta pannkakor till middag och idag gjorde vi det. Hade först tänkt att göra det enkelt för mig genom att köpa en ost- och broccolisoppa från Knorr, Blå band eller vilka det nu är som gör sådan. När jag läste innehållsförteckningen blev jag dock avskräckt, usch vad mycket knas det var i! Inget att göra annat än att göra hemmagjord soppa.

Och vilken soppa det blev!


Mild i smaken, perfekt med den lilla oströran som topping på soppan. Gott med citronen och så de magiska orden, hur lätt som helst att göra. Karin, det här var tips på enkel och god vardagsmat till dig som du efterfrågat tidigare. Receptet kommer från nLife.

Njut!
Sofie

torsdag 29 juli 2010

Hallonglass, ett GI-recept

Igår plockade Karin och jag hallon, 16 liter stora saftiga hallon. Det mesta hamnade i frysen. Men vi gjorde en hallonglass av en liter, en GI-glass som vi hittat hos Ola Lauritzson. Vi har gjort den förr och den är så god. Smakar bäst så där halvfrusen. Ta upp den i tid för det tar ett tag innan den tinar. Ett ganska stort recept, det blev en sockerkaksform och resten la vi i en skål.

5 dl grädde
4 äggulor
5-6 msk sockerersättning
1/2 vaniljstång (eller vaniljsocker)

Vispa grädden i en skål.Vispa äggulor och sockerersättning.
Mosa hallonen tillsammans med lite sockerersättningom du vill ha en sötare glass.
( Vi tog inget socker och fick en frisk smak)

Blanda allt. Ställ i frysen och efter en timme röres det om. Rör om några gånger tills den frusit.
med en glassmaskin går det förstås fortare.

tisdag 20 juli 2010

Margareta-tårta

Min mamma heter Margareta, det gör både jag och Sofie också, fast i andranamn. Detta firar vi med en lättgjord och enkel jordgubbstårta. Det kunde lika bra ha blivit hallon, blåbär eller några andra bär. Vill njuta av de sista färska svenska jordgubbarna medan de finns...

Sätt ugnen på 200 grader.

Börja med en havrebotten:

100 gram smält smör
2 dl havregryn
0,75 dl socker
0,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Blanda allt och bre ut en rund kaka ca 25 cm på ett bakplåtspapper. Eller ta en form med löstagbar botten. Grädda i 12-15 minuter. Låt kallna.

2 dl vispgrädde
1,5 dl lemon curd

Vispa grädden. Rör lemon curden mjuk och blanda sen i grädden.
Toppa med valfria bär.

Lätt som en plätt. Och gott!

söndag 18 juli 2010

Fetaost och melonsallad

Hittade ett recept på en fräsch sallad i tidningen Land. Inget särskilt nytt förutom att det är svarta bönor i och det brukar jag väldigt sällan använda. Blev verkligen gott, den kommer jag att göra igen. Den manliga delen av familjen kokade pasta till, helt onödigt i mitt tycke.

4 portion

1 burk svarta bönor
1 rödlök
150 gram sockerärtor
0,5 dl olivolja
pressad saft av en lime
1 msk flytande honung
peppar, flingsalt

2 tsk färsk mynta
200 gram fetaost
3 msk rostade pumpafrön ( jag tog pinjenötter)
(Jag hämtade 4 sorters sallad i landet också )

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
Skala och skiva löken.
Strimla sockerärtorna.
Blanda olja, limesaft, honung, salt och peppar.

Vänd ner allt i dressingen precis vid serveringen.
Strö till sist över fetaosten och nötterna.

onsdag 14 juli 2010

Ellinors chokladtrippel


Vi är i Kalifornien och hälsar på hos släktingar. En dag bjöd Ellinor oss på en chokladtårta som hon komponerat själv av olika bottnar. Anders som chokladspecialist ger den 4 poäng av fem. Ett toppbetyg.
Kan bara tilläggas att det betyget är för lågt. Underbar dagen efter.

Chokladbotten
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
2 dl florsocker
4 dl valnötter

Krossa valnötterna. Smält smöret och blanda i allt annat. Vispa med elvispen så att det blandar sig och inte blir några klumpar.
Smält och bröa en pajform och häll i smeten.
Ställ i frysen 1 timme.

Under tiden: Sätt ugnen på 180 grader.

Gör en chokladsmet:
2 ägg rumstempererade
1 krm salt
2 äggulor
4 msk socker
140 gram smör
250 gram blockchoklad

Vispa ihop ägg, äggulor och socker i 5-7 minuter eller tills den får en blek färg.
Smält choklad, smör och salt i mikron eller kastrull.
Vänd ner i äggsmeten.
Smöra en form med löstagbar kant.
Häll i smeten.
Grädda i 20 - 25 min tills kakan börjar spricka. (Den ser inte färdig ut)

När kakan är färdig sätt den i kylskåpet.

Under tiden gör en chokladkräm.

1 dl grädde
1 nypa salt
120 gram blockchoklad

Halvsmält chokladen i en skål.
Koka grädden i en kastrull. Häll ovanpå chokladen. Blanda tills det blir en slät kräm.
Häll i en nypa salt.

Ta ut bottnen ur frysen och kakan ur kylen. Ta bort kanten och häll den uppoch ner på den frusna bottnen.
Häll den varma krämen över.

tisdag 13 juli 2010

Sommartårta

Bjöd familjen på den här tårtan för ett tag sedan, närmare bestämt på min födelsedag.

Själva kakan blev ganska kompakt, båda gångerna jag gjorde den, annars var den god. Och somrig! Även denna från Leila (ja, jag borde verkligen hitta en ny inspirationskälla :))

/Sofie

måndag 12 juli 2010

Grilla med tillbehör

Ola och jag är verkligen ovana grillmästare, men en sak kan vi (Ola): grilla korv och majskolvar på engångsgrill. Ikväll packade matsäcken och tog en cykeltur till en sjö i närheten. Under tiden grillkolen tog sig passade vi på att ta ett dopp i vattnet, underbart denna varma dag.


Jag tycker att till korv med bröd passar det bäst med senap och ketchup, men Ola har lite mer avancerade önskemål när det gäller tillbehören. Hans specialitet är pebre, en chilensk röra. Skär ner tomat, gul lök, röd chili, vitlök, koriander och blanda med olja, vinäger salt och peppar. Gott på korven tycker Ola, lite för starkt för min smak.

/Sofie

söndag 11 juli 2010

Mazarintårta med fläderkräm och färska bär

Här kommer åter ett recept från Leila Linholm. Det är en tårta för de som gillar mandelmassa.
Här är länken till det;  ett bakverk à la Leila.

Mazarintårta med fläderkräm och färska bär

Den här kakan görs nog inte om i mitt kök är jag rädd för. Själva kakan smakade lite för mycket mandelmassa och fläderkrämen för lite fläder. Dessutom skar sig fläderkrämen så jag fick göra en ny sats, den gången struntade jag i att ställa tillbaka krämen på spisen en andra gång.

250 gram mjukt smör
500 gram mandelmassa
5 ägg
1dl vetemjöl

Vispa smör och riven mandelmassa. tillsätt ett ägg i taget.
Vänd ner mjölet. Grädda i en löstagbar form, 175 grader ca 30 minuter.

Gör en fläderkräm:
4 äggulor
0,5 dl socker
2,5 mak maizena
0.5 dl konc flädersaft
3 dl vispgrädde

Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda saft och maizena.
Koka upp grädden och blanda den med saften. Vispa ner i äggsmeten.
Häll tillbaka allt i kastrullen och låt den tjockna.

2 dl vispgrädde vispas hårt och rörs ner i den kalla krämen.

Sen är det bara att dekorera.

/Sofie