söndag 8 februari 2009

Semlor för hela slanten.

När jag var liten fanns här ett hem för mindre bemedlade som det hette. Där arbetade många av traktens bondmoror för att tjäna ihop lite extra pengar.
Och som så många andra bondmoror var dessa experter på att baka. På vårdhemmet fanns en pärm där det godaste av det godaste samlades
.
Bl a detta recept på fluffiga semlor. Sedan jag kom över det bakar jag bara efter det. Absolut bäst.




 12 - 14 SEMLOR
75 g smör smältes
3 dl mjölk
tillsättes och får bli ljummet

Blanda i en bunke:
50 g jäst

1 tsk salt

1 dl socker

stöt 1/2 -1 tsk kardemummakärnor


Tillsätt smör/mjölken och blanda.

1 ä
gg och 10 dl mjöl tillsättes till sist.

Spara ev lite mjöl till utbakningen. Degen är rätt lös.
Låt degen jäsa och baka sedan ut. Bli inte förskräckt om degen är kladdig, det ska vara så. Låt jäsa ytterligare en gång. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader.


/Barbro

5 kommentarer:

  1. Men tusan såååå GOTT det här såg ut!...*slickar mig runt munnen*...;o)

    SvaraRadera
  2. Ser ju riktigt hääärligt ut, vilken härlig inspirerande matblogg, den tittar jag gärna inom ofta.
    MVH Yvonne

    SvaraRadera
  3. Åååå...

    Vet du vad vi brukar göra av tradition?
    Vi brukar äta semlorna i varm mjölk med lite socker och kanel. (Fast man får inte äta för långsamt. Semlorna suger snabbt upp mjölk och blir saftiga)...

    SvaraRadera
  4. Åhhhh!!! Bästa semmelreceptet jag bakat ever!!
    Tackar ödmjukast och gratulerar till en härlig blogg!

    SvaraRadera