söndag 11 april 2010

Germans Limemarinerade laxfilé

Kommer ni ihåg German Zamudio som vi fick följa via SVT på hans sista år som kock på oljetankern Navigo? "Inga halvfabrikat och inget slarv" var ju hans ledord som han försökte pränta in i Anne Lundberg. Jag gillar många av hans recept och kanske kommer jag att göra en German i veckan?!?

Den limemarinerade laxfilén.

600 gram laxfilé
2 lime
citronpeppar, vitpeppar och finhackad dill

Lägg laxfilén med skinnsidan neråt på ett fat. Pressa över limesaften och strö över kryddorna. Ställ fatet i kylen ca 30 minuter.

German stekte laxen på stekplåten. Jag sätter in den i ugnen i stället och slipper vända på den. Hur lång tid det tar beror förstås på tjockleken. Känn med en kniv i mitten.

Sauterade grönsaker: Ett gott tillbehör och enligt German; man tager vad man haver...
Strimla morot och purjolök, fräs i smör och låt dem koka klart i grönsaksbuljong.

Germans sås:

2 dl creme fraiche
1 msk majonäs
2 msk dijonsenap
1 msk flytande honumg
1 näve av gräslök/dill/persilja blandat. Jag tog bara dill den här gången.
0,5 dl vitt vin eller limesaft
en nypa salt och lite vitpeppar

Kombinationen av smakerna är suverän.

~~ Barbro ~~

3 kommentarer:

  1. Detta min vän kommer jag absolut att göra var så säker!

    SvaraRadera
  2. Ser mkt gott ut! Längesen jag lagade någon laxrätt, får prova detta.

    SvaraRadera
  3. Håller med, ser jättegott ut!

    SvaraRadera