lördag 2 juli 2011

Chokladtårta med smultrontryffel till Karins födelsedag


Idag när Karin fyller år passade vi på att baka en ny tårta. Födelsedagsbarnet fick lägga upp direktiven för smakerna. Först plockades smultron och det är det ju gott om i år. Vi gjorde en smultrontryffel och det var gott men lite väl sött kanske. Den är säkert minst lika god om man istället har vispad grädde och smultron som dekoration, det provar vi nästa gång. Tårtbottnen var fantastiskt god.

Chokladbotten;
200 gram smör smält och avsvalnat
4 ägg
4 dl socker
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Den här botten ska bara röras ihop, inte vispas alls.
Lägg äggen i en bunke, blanda ner smöret. Sikta ner de torra ingredienserna.
Häll smeten i en form med löstagbar botten och grädda i 175 grader ca 25 minuter.
Kakan kommer att vara fast i kanterna och mjuk i mitten.

Smultrontryffel:
300 gram vit choklad hackad
100 gram grädde
100 gram socker
100 gram smör rumsvarmt
150 gram mixade smultron

Koka upp grädde och socker, slå blandningen över chokladen. Rör om så att chokladen smälter.
Tillsätt smultronen och smöret och blanda till en slät smet.
Ställ skålen i frysen 30-45 minuter så att det stelnar. Inte längre för då blir den för hård.
Bred tryffeln över tårtan och dekorera.

~ Karin och mamma Barbro

2 kommentarer:

  1. Det där ser gott ut. Måste nog provbaka någon gång./Anne-Lie

    SvaraRadera
  2. Tårtan är vacker som en dag, hurra för smultronår!

    SvaraRadera