Vår duktiga kallskänka på skolan lyckas lära skolbarnen att äta fler och fler grönsaker genom att göra goda sallader. Det här är en av dem. Kikärtorna rynkade de flesta åt från början men nu är det stor åtgång av den här salladen. Den passar till den mesta maten...
1 burk majs ca 150g
200 gram salladskål
15 cm purjolök
coctailtomater
1 burk kikärtor
Dressing:
ca 1,5 -2 msk matolja
1 tsk örtsalt
persilja
Häll av spadet från majsen och kikärtorna.
Strimla och finhacka purjon.
Strimla salladskålen och dela tomaterna.
Blanda allt och låt vila en halvtimme före servering.
lördag 18 oktober 2014
torsdag 16 oktober 2014
Knäckig äppelpaj
Äppelpajen ingen tackar nej till! Det är ICA:s recept med sirap som ger det rätta knäcket.
150 gram smör
2 dl råsocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 gram äpplen
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och grädde.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Skär äpplen i klyftor och lägg i en pajform.
Fördela smeten ovanpå.
Grädda i ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun. Severas med grädde eller vaniljsås.
150 gram smör
2 dl råsocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 gram äpplen
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och grädde.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.
Skär äpplen i klyftor och lägg i en pajform.
Fördela smeten ovanpå.
Grädda i ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun. Severas med grädde eller vaniljsås.
Etiketter:
Efterrätter,
Paj,
Äpplen
tisdag 30 september 2014
Daimbiskvier
Nu har jag testat att baka biskvier som är smaksatta med daim, det skrivs ju mycket om dem nu. Vad ska man säga annat än att de blev hur goda som helst.... Jag gjorde dem ganska små...
Till ca 25 st
200 gram mandelmassa
1 äggvita
0,5 dl socker
Riv mandelmassan grovt och tillsätt äggvitan och socker. Rör ihop och låt stå och vila 10 minuter. Klicka ut på bakplåtspapper och platta till dem lite. Går enkelt med lite florsocker på fingret.
grädda i 175 grader ca 10-15 min.
Låt dem svalna.
Fyllning:
150 gram smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1,5 dubbeldaim (3 st vanliga )
Hacka daim. Vispa alla övriga ingredienser med en elvisp. Tillsätt daimkrosset. Ställ in i kylen och låt det stelna till en halvtimme.
Bred smörkräm på bottnarna med hjälp en en sked.
Ställ in dem i kylen minst en timme.
150 gram choklad smältes. Jag blandade ljus och mörk.
Doppa kakorna och låt dem rinna av lite snabbt. Om man vill kan man dekorera med lite daimkross....
Kakorna förvaras i kyl men går utmärkt att frysa.
Till ca 25 st
200 gram mandelmassa
1 äggvita
0,5 dl socker
Riv mandelmassan grovt och tillsätt äggvitan och socker. Rör ihop och låt stå och vila 10 minuter. Klicka ut på bakplåtspapper och platta till dem lite. Går enkelt med lite florsocker på fingret.
grädda i 175 grader ca 10-15 min.
Låt dem svalna.
Fyllning:
150 gram smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1,5 dubbeldaim (3 st vanliga )
Hacka daim. Vispa alla övriga ingredienser med en elvisp. Tillsätt daimkrosset. Ställ in i kylen och låt det stelna till en halvtimme.
Bred smörkräm på bottnarna med hjälp en en sked.
Ställ in dem i kylen minst en timme.
150 gram choklad smältes. Jag blandade ljus och mörk.
Doppa kakorna och låt dem rinna av lite snabbt. Om man vill kan man dekorera med lite daimkross....
Kakorna förvaras i kyl men går utmärkt att frysa.
Etiketter:
choklad,
Festligt,
Hårda kakor
torsdag 18 september 2014
Choklad- och kokostårta
Den här tårtan kombinerar två av mina absoluta favoritsmaker -
choklad och kokos. Jag vill dock säga att det bör tänkas till på vilken
choklad som används till chokladmoussen, används en med alltför hög
kakaohalt tar den lätt över hela tårtan. Jag vet att Roy Fares
rekommenderar en 55% choklad, för att det inte ska bli alltför bittert
är det ett gott råd att följa.
Ingredienser
4st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smör
2 msk kakao
Kokosmousse
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 dl kokos
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Chokladmoussse
150 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
Att dekorera med
2 dl vispgrädde (eller mer om man vill)
1 dl rostad kokos (jag valde hallon istället)
1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken.
3. Tag ifrån 1/3 av smeten och rör i kakaon i den.
4. Smörj och bröa två lika stora formar. Häll upp den ljusa smeten i den
ena och den mörka i den andra, Grädda i 180 grader mitt i ugnen, den mörka
i ca 20 minuter och den ljusa i 30 minuter.
5. Klyv den ljusa kakan i två bottnar.
6. Kokosmousse: Blanda sockret med Crème fraichen, rör ned kokosen.
Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Vänd ned grädden i kokossmeten, låt stå
kallt en timme.
7. Chokladmousse: Finhacka chokladen, värm grädden och slå den över
chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt stå svalt en timme. Vispa sedan
till en tjock kräm.
8. Bred kokosmoussen över den ena ljusa tårtbottnen, lägg på chokladbotten
och bred chokladkrämen över. Avsluta med den ljusa bottnen.
9. Täck tårtan med vispad grädde och strö rostad kokos över.
Ingredienser
4st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smör
2 msk kakao
Kokosmousse
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 dl kokos
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Chokladmoussse
150 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde
Att dekorera med
2 dl vispgrädde (eller mer om man vill)
1 dl rostad kokos (jag valde hallon istället)
1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken.
3. Tag ifrån 1/3 av smeten och rör i kakaon i den.
4. Smörj och bröa två lika stora formar. Häll upp den ljusa smeten i den
ena och den mörka i den andra, Grädda i 180 grader mitt i ugnen, den mörka
i ca 20 minuter och den ljusa i 30 minuter.
5. Klyv den ljusa kakan i två bottnar.
6. Kokosmousse: Blanda sockret med Crème fraichen, rör ned kokosen.
Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Vänd ned grädden i kokossmeten, låt stå
kallt en timme.
7. Chokladmousse: Finhacka chokladen, värm grädden och slå den över
chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt stå svalt en timme. Vispa sedan
till en tjock kräm.
8. Bred kokosmoussen över den ena ljusa tårtbottnen, lägg på chokladbotten
och bred chokladkrämen över. Avsluta med den ljusa bottnen.
9. Täck tårtan med vispad grädde och strö rostad kokos över.
Etiketter:
choklad,
Efterrätter,
Festligt,
Tårta
torsdag 11 september 2014
Kyckling - och squashlasagne
Höst - äntligen! Nu finns matinspiration till att testa nya rätter i
hemmet och först ut är denna. Från Allt om mat:s stora kokbok.
För 4 personer
4 kycklingfiléer
2 squash (2 små eller 1 stor)
olja att steka i
3 msk pesto
salt
peppar
1 frp färdig tomatsoppa (i snålaste laget, vi la till ca 1,5 dl extra)
1 paket färska lasagneplattor
1 dl riven ost
Tillbehör
En god sallad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor. Skiva squashen.
Stek kycklingen i olja ca 5 minuter. Rör i pesto, smaksätt med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan.
2. Stek squashskivorna i olja ca 2 minuter per sida, krydda med salt.
3. Häll lite av tomatsoppan i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor, kyckling, squash och soppa. Låt översta lagret vara plattor och soppa. Strö över osten.
4. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med sallad.
Både jag och sambon tyckte att detta var riktigt gott! Bra att tänka på är att krydda på både kyckling och squash ordentligt och att välja en tomatsoppa med mycket goda smaker.
För 4 personer
4 kycklingfiléer
2 squash (2 små eller 1 stor)
olja att steka i
3 msk pesto
salt
peppar
1 frp färdig tomatsoppa (i snålaste laget, vi la till ca 1,5 dl extra)
1 paket färska lasagneplattor
1 dl riven ost
Tillbehör
En god sallad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor. Skiva squashen.
Stek kycklingen i olja ca 5 minuter. Rör i pesto, smaksätt med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan.
2. Stek squashskivorna i olja ca 2 minuter per sida, krydda med salt.
3. Häll lite av tomatsoppan i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor, kyckling, squash och soppa. Låt översta lagret vara plattor och soppa. Strö över osten.
4. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med sallad.
Både jag och sambon tyckte att detta var riktigt gott! Bra att tänka på är att krydda på både kyckling och squash ordentligt och att välja en tomatsoppa med mycket goda smaker.
Etiketter:
Fågel,
Snabb vardagsmat,
Utmaningen
torsdag 4 september 2014
Blomkålssoppa från grunden...
Nu passar jag på att laga soppor när det finns färska grönsaker att få tag på. Börjar med en Blomkålssoppa som jag verkligen rekommenderar.
Blomkålssoppa
1 blomkålshuvud ca 900gram
4 morötter
4 potatisar (normalstora)
4 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 liter vatten
2 buljongtärningar eller flytande fond av modell grönsak
saften av 1/2 citron
2 dl matlagningsvin - kan uteslutas
2,5 dl matlagningsgrädde eller visp om så önskas
Skär lök och vitlök i bitar och bryn dessa i olja och smör i en kastrull.
Dela potatisar och morötter i bitar och låt dessa bryna med en stund under lock.
Dela blomkålen i buketter och lägg i grytan.
Tillsätt också vatten och buljong. Låt det koka upp och sen småkoka tills allt blivit mjukt.
Ta av grytan från spisen och mixa den slät med en stavmixer.
Tillsätt vin och citronsaft, salta och peppra.
Tillsätt grädden och låt det få ett uppkok.
OM soppan blir för tjock så är det bara att tillsätta mer vatten till lagom konsistens.
(Det gör jag för det mesta eftersom jag inte gillar tjocka soppar...)
Så här ser den ut när den är klar dekorerad med parmesanost och persilja. Det behövs inte alls men ser fint ut tycker jag.
Blomkålssoppa
1 blomkålshuvud ca 900gram
4 morötter
4 potatisar (normalstora)
4 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 liter vatten
2 buljongtärningar eller flytande fond av modell grönsak
saften av 1/2 citron
2 dl matlagningsvin - kan uteslutas
2,5 dl matlagningsgrädde eller visp om så önskas
Skär lök och vitlök i bitar och bryn dessa i olja och smör i en kastrull.
Dela potatisar och morötter i bitar och låt dessa bryna med en stund under lock.
Dela blomkålen i buketter och lägg i grytan.
Tillsätt också vatten och buljong. Låt det koka upp och sen småkoka tills allt blivit mjukt.
Ta av grytan från spisen och mixa den slät med en stavmixer.
Tillsätt vin och citronsaft, salta och peppra.
Tillsätt grädden och låt det få ett uppkok.
OM soppan blir för tjock så är det bara att tillsätta mer vatten till lagom konsistens.
(Det gör jag för det mesta eftersom jag inte gillar tjocka soppar...)
Så här ser den ut när den är klar dekorerad med parmesanost och persilja. Det behövs inte alls men ser fint ut tycker jag.
Etiketter:
Snabb vardagsmat,
Soppa,
Vegetariskt
fredag 29 augusti 2014
Svärmors inlagda rödbetor
Svärmors inlagda rödbetor har jag alltid tyckt varit godare än de jag gör. Nu när jag skördat första omgången rödbetor tiggde jag åt mig hennes recept. Hon använder riktig ättika 24 % och det har inte jag gjort. Det är mer socker i hennes och när lagen kokat ihop får de skivade rödbetorna ett uppkok i lagen. När betorna är skivade strör hon också 1 msk salt ovanpå dem. Det är ett riktigt gammalt recept och kanske kan man minska på sockret en aning. Nu gjorde jag exakt efter hennes och se blev gudomligt goda!
5 liter skivade rödbetor
3 grader ättika 24 % ( OBS! Inte ättikssprit)
1 liter vatten
9 hg socker
20 hela kryddnejlikor
1 msk salt
Koka rödbetor mjuka. Spola den i kallt vatten och dra av skalet.
Lägg dem på ett fat och strö över 1 msk salt. Låt dem ligga och dra med saltet under tiden du gör iordning lagen.
Koka lagen med kryddorna och låt den koka ihop ett par minuter. Skumma om det behövs. På flaskorna med riktig ättika är flaskan graderad i glaset med en liten upphöjning. Det ät tre såna grader man ska använda.
Skiva rödbetorna. Jag fick ihop 4,5 liter på min sats och det var lagom för den här lagen.
Häll i skivorna och låt det få ett snabbt uppkok.
Häll upp på glasburkar och sätt på locket direkt så bildas ett vakuum som gör att rödbetorna konserveras och inte möglar.
/Barbro
5 liter skivade rödbetor
3 grader ättika 24 % ( OBS! Inte ättikssprit)
1 liter vatten
9 hg socker
20 hela kryddnejlikor
1 msk salt
Koka rödbetor mjuka. Spola den i kallt vatten och dra av skalet.
Lägg dem på ett fat och strö över 1 msk salt. Låt dem ligga och dra med saltet under tiden du gör iordning lagen.
Koka lagen med kryddorna och låt den koka ihop ett par minuter. Skumma om det behövs. På flaskorna med riktig ättika är flaskan graderad i glaset med en liten upphöjning. Det ät tre såna grader man ska använda.
Skiva rödbetorna. Jag fick ihop 4,5 liter på min sats och det var lagom för den här lagen.
Häll i skivorna och låt det få ett snabbt uppkok.
Häll upp på glasburkar och sätt på locket direkt så bildas ett vakuum som gör att rödbetorna konserveras och inte möglar.
/Barbro
Etiketter:
Rödbetor,
Vegetariskt
söndag 24 augusti 2014
Kräftströmming
Här kommer ett recept på en krämig och god kräftströmming. Passar på buffébordet eller som ensamrätt tillsammans med potatis. Jag vill ha inlagda rödbetor till också men det är en smaksak...
Jag såg på "Halv åtta hos mig" i våras där den fick toppbetyg. Och det fick den även av maken och mig!
ca 15 strömmingsfileér
färsk dill (jag tog frusen)
En halv tub tomatpuré
4 dl grädde (jag blandade visp och matlagningsgrädde)
3 tsk krossade gula senapsfrön
örtsalt
Börja med att smöra en form och lägg dill på botten.
Klipp bort ryggfenan på strömmingen, lägg på dill och rulla ihop.
Täck hela formen med rullade strömmingar.
Blanda ihop tomatpuré, grädde, senapsfrön och örtsalt.
Eftersom örtsalt är mildare än vanligt salt får man ta rätt mycket. Smaka av!
Grädda i 175 grader ca 25 minuter.
/Barbro
Jag såg på "Halv åtta hos mig" i våras där den fick toppbetyg. Och det fick den även av maken och mig!
ca 15 strömmingsfileér
färsk dill (jag tog frusen)
En halv tub tomatpuré
4 dl grädde (jag blandade visp och matlagningsgrädde)
3 tsk krossade gula senapsfrön
örtsalt
Börja med att smöra en form och lägg dill på botten.
Klipp bort ryggfenan på strömmingen, lägg på dill och rulla ihop.
Täck hela formen med rullade strömmingar.
Blanda ihop tomatpuré, grädde, senapsfrön och örtsalt.
Eftersom örtsalt är mildare än vanligt salt får man ta rätt mycket. Smaka av!
Grädda i 175 grader ca 25 minuter.
/Barbro
Etiketter:
Fisk,
Snabb vardagsmat,
Strömming
söndag 17 augusti 2014
Kryddstark squashgratäng
Det börjar bli dags att skörda årets grönsaker, det växer så det knakar. Av en grannfru fick jag två stora squash och då passade jag på att göra en gratäng med lite hetta i. Squashen behöver ju nåt som lyfter den som är smaklös i sig. Den här rekommenderar jag verkligen.
1 röd lök
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 squash
500 gram köttfärs
krossad tomat
sambal olek
salt
riven ost
creme fraiche
Hacka all lök grovt och fräs den mjuk.
Tillsätt köttfärs och låt den bryna med.
Skär paprikan i grova strimlor och tillsätt den med.
När allt är brynt tillsätts krossad tomat på känn. Jag hade nog i ca 2 dl...
Låt det koka ihop några minuter.
Tillsätt 1 burk creme fraiche och låt få ett uppkok.
Salta och smaksätt med sambal olek så stark som du vill ha.
Skala squashen med en osthyvel. Skär sen skivor av squashen med osthyveln.
Varva skivor av squashen och köttfärsen precis som när du gör lasagne. Ta rätt mycket av squashen för den krymper ihop och blir tunn. Avsluta med riven ost.
Grädda i 225 graders ca 30 minuter.
Vill du ha ett vegetariskt alternativ är det bara att utesluta färsen.
1 röd lök
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 squash
500 gram köttfärs
krossad tomat
sambal olek
salt
riven ost
creme fraiche
Hacka all lök grovt och fräs den mjuk.
Tillsätt köttfärs och låt den bryna med.
Skär paprikan i grova strimlor och tillsätt den med.
När allt är brynt tillsätts krossad tomat på känn. Jag hade nog i ca 2 dl...
Låt det koka ihop några minuter.
Tillsätt 1 burk creme fraiche och låt få ett uppkok.
Salta och smaksätt med sambal olek så stark som du vill ha.
Skala squashen med en osthyvel. Skär sen skivor av squashen med osthyveln.
Varva skivor av squashen och köttfärsen precis som när du gör lasagne. Ta rätt mycket av squashen för den krymper ihop och blir tunn. Avsluta med riven ost.
Grädda i 225 graders ca 30 minuter.
Vill du ha ett vegetariskt alternativ är det bara att utesluta färsen.
Etiketter:
Smårätter,
Snabb vardagsmat,
Vegetariskt
torsdag 14 augusti 2014
Rågsiktsrutor
Brödbak är inte så vanligt i vårt hem, då och då tröttnar jag på att allt köpebröd smakar väldigt lika och innehåller massor av knasiga tillsatser och då slänger jag på en deg. Jag blir alltid lika överraskad över hur enkelt det är att baka ett gott bröd!
Det här brödet är från tidningen Hembakat och gräddas dessutom i långpanna, ingen krånglig
utbakning.
2 plåtar
Riktigt luftiga och saftiga bröd som kan delas i mindre rutor vid servering.
5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
1 msk salt
¾ dl ljus sirap
75 g smör, smält
22–24 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.
4. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.
På med ett smör och en god ost, en toppenfrukost helt enkelt. ~Karin
Det här brödet är från tidningen Hembakat och gräddas dessutom i långpanna, ingen krånglig
utbakning.
2 plåtar
Riktigt luftiga och saftiga bröd som kan delas i mindre rutor vid servering.
5 dl vatten, fingervarmt
5 dl mjölk, fingervarm
50 g jäst
1 msk salt
¾ dl ljus sirap
75 g smör, smält
22–24 dl rågsikt
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka och brödet luftigt.
2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
3. Dela degen i två delar. Kavla ut degbitarna på två plåtar med bakplåtspapper.
4. Skär degen i fyra delar med en vass kniv eller degskrapa. Nagga degen med en gaffel. Strö över lite vetemjöl.
5. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.
På med ett smör och en god ost, en toppenfrukost helt enkelt. ~Karin
Etiketter:
Matbröd
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)