Idag bjuder jag på något riktigt lyxigt, en Butterkakornas Rolles Royes. Inte alls krånglig att göra, det enda som behövs är lite planering. Om man väljer som jag att baka ut i en långpanna får man DUBBLA receptet. Annars är det lagom med en springform.
Deg: 1 dl tunn grädde
25 g jäst
100 g smör
5 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
Gör så här: Ljumma grädden och rör ut jästen däri. Hacka samman smör och mjöl i en bunke. Tillsätt socker, grädden och sist ägget. Arbeta ihop degen och låt den jäsa 1 timme.
Fyllning 1: 1 ägg + 1 gula
2 msk socker
1 msk vetemjöl
0,75 dl grädde
0,75 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Vispa ihop ägg och socker i en kastrull på medelvärme. Tillsätt mjölet under omrörning. Späd med vätskan och forsätt sjuda och vispa hela tiden. När det är tjockt ta av kastrullen och tillsätt vaniljsockret. Låt svalna.
Fyllning 2: 100 g smör + 5 msk socker röres mjukt. Lägg 1 dl russin i blöt en stund, låt dem rinna av och torka till lite.
Smörj formen. Kavla ut halva degen till en botten. Bred ut vaniljkrämen på den. Kavla ut resten till en avlång kaka, bred på fyllning nr 2 och strö på russinen. Rulla ihop som en rulltårta och skär i biter som fördelas i krämen.
Jäs ca 30 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 175-200 grader i ca 30 minuter.
Så en kopp nykokt gott kaffe till.... mmm
Ååååh vad GOTT!!
SvaraRaderaSpara lite till nästa helg, ok?
Den var inte igår du gjorde! Smaskens! Men russin, why, oh why?
SvaraRaderaSofie, det finns bitar UTAN russin - för din skull!
SvaraRaderaDet här ska jag absolut testa, ser verkligen smaskens ut, sitter här med en kopp kaffe men tyvärr ingen butterkaka....
SvaraRaderaHa det så gott!
Oooy, det ser såååå gott ut, det ska jag baka nu!!!!!!!!!!!!!!
SvaraRaderaLovar att den är kanongod!!
SvaraRadera