söndag 9 november 2014

Lammgryta

En varm höst är snart över och snart nalkas det kyla, då är det dags för gryta. Jag älskar rätter där allt tillagas i samma gryta, här en lammgryta som serveras med en myntayoghurt. Måste dock säga att koktiderna i receptet (som kommer från Allt om mat) var lite väl snåla om det inte är så att man vill äta allt hackat i småbitar. Därför skriver jag inte ut några koktider, det bästa är att smaka och känna på potatis/lamm om det är färdigt.

4 portioner

600 g grytbitar av lammstek
2 gula lökar
1½ tsk + 2 krm salt
2 krm + 1 krm svartpeppar
2 king solo-vitlök
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
2 morötter
6-7 potatisar
2 dl matyoghurt
2 msk strimlad mynta

1. Skär köttet i små bitar, ca 1*1 cm. Skala och grovhacka löken. Bryn kött och lök i en stekpanna. Lägg över i en gryta och krydda med 1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
2. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlöken i grytan och häll på krossade tomater och vatten. Låt koka medans du skalar och tärnar morötter och potatis.
3. Blanda ner rotfrukterna och låt grytan koka tills potatis och morot är mjuk och köttet känns mörk.
4. Blanda yoghurt med mynta. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
5. Servera grytan med yoghurten.



Perfekt recept att dubbla och njuta av flera dagar, grytan blir ju godare när den får gosa ihop sig ordentligt.

~Karin

torsdag 6 november 2014

Mintkladdkaka

Imorgon är det kladdkakans dag. Vi "firade" detta redan igår, när vi hade goda vänner över på middag bestämde jag mig för att göra ett recept av Mia Öhrn ; Mintkladdkaka. Jag älskar mint, jag älskar mint ännu mer i kombination med choklad så... Ja, vad kan jag säga annat än att detta var en riktig fullträff. Den kommer definitivt att bakas igen!

100 gram smör
100 gram After eight eller liknande
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2½ msk kakao

Glasyr
150 gram After eight eller liknande

1. Smör och bröa en form med löstagbar kant ca 21 cm. Jag bröade med kakao för att få en snygg kaka.
2. Smält smöret på svag värme, dra bort från värmen och bryt ner After eighten. Låt smälta och rör till en jämn smet.
3. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen. Rör om noga.
4. Blanda mjöl och kakao och rör ner blandningen i smeten. Jag siktade ner detta då jag tycker att det ofta blir klumpar av kakao. Häll smeten i formen och grädda 18-20 minuter i 175 grader.
5. Ta ut kakan ur ugnen och täck toppen med mintkakor. Låt stå några minuter så att kakorna smälter och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen.
6. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant. Förvara svalt.
 7. Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller vad du gillar bäst till kladdkaka.

Och njut! ~Karin

onsdag 5 november 2014

Kakbuffé!

I höstas hade vi namngivning för dottern och bjöd givetvis på massor av hembakt fika. Det blev ganska stora mängder så vi fick till och med skicka med gästerna fika hem och trots det blev det bra mycket över. Men är det kalas så är det, så istället för att riskera att det tog slut öste vi på ordentligt!


Det blev så många olika att jag delar upp detta på flera inlägg, annars blir det väldigt långt. Vissa av sakerna är återkommande favoriter, recepten på dem kommer nedan.


Arraksbollarna kan jag få såna cravings efter och jag vet inte hur många jag till sist fick i mig... Den allra godaste kladdkakan har bakats otaliga gånger och jag tycker fortfarande att den är supersmarrig. Leilas chokladmuffins i minivariant, de är nog de godaste chokladmuffinsen jag ätit. Jag försökte mig på en hallonfrosting ovanpå som körde ihop sig totalt, försökte rädda den med vispad grädde men det blev inte så mycket smak... Från Leila kommer även sirapskakorna som är gudomliga. Gott med lite ingefära i kakan för lite extra sting.

Fortsättning följer!

lördag 1 november 2014

Kryddig morotskaka

Jag gillar morotskaka med kryddor, det får gärna vara lite starkt. Morötterna gör kakan otroligt saftig och i vanlig ordning är Leilas recept ett som går hem här! Jag lät kakan vila över natten innan jag hade på frostingen. Nästa gång kommer jag att tillsätta valnötter för att få till lite extra smarrighet.



Ingredienser
3  ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja
4 1/2 dl rårivna morötter

Cream Cheese Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

Gör så här: Vispa ägg och socker. Blanda i resten av de torra ingredienserna och rör (inte vispa!) ner det i smeten. Tillsätt till sist de rivna morötterna och oljan. Smörj en form och "bröa" med socker. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 55 minuter i 150 grader.

Under tiden kakan gräddas kan man med fördel ta fram smöret så det blir rumstempererat. Blanda alla ingredienserna till frostingen och bred över kakan när den svalnat.

lördag 18 oktober 2014

Kikärtssallad

Vår duktiga kallskänka på skolan lyckas lära skolbarnen att äta fler och fler grönsaker genom att göra goda sallader. Det här är en av dem. Kikärtorna rynkade de flesta åt från början men nu är det stor åtgång av den här salladen. Den passar till den mesta maten...


1 burk majs ca 150g
200 gram salladskål
15 cm purjolök
coctailtomater
1 burk kikärtor

Dressing:
ca 1,5 -2 msk matolja
1 tsk örtsalt
persilja

Häll av spadet från majsen och kikärtorna.
Strimla och finhacka purjon.
Strimla salladskålen och dela tomaterna.
Blanda allt och låt vila en halvtimme före servering.


torsdag 16 oktober 2014

Knäckig äppelpaj

Äppelpajen ingen tackar nej till! Det är ICA:s recept med sirap som ger det rätta knäcket.

150 gram smör
2 dl råsocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt

600 gram äpplen

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smör i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och grädde.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt.

Skär äpplen i klyftor och lägg i en pajform.
Fördela smeten ovanpå.

Grädda i ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun. Severas med grädde eller vaniljsås.

tisdag 30 september 2014

Daimbiskvier

Nu har jag testat att baka biskvier som är smaksatta med daim, det skrivs ju mycket om dem nu. Vad ska man säga annat än att de blev hur goda som helst.... Jag gjorde dem ganska små...


Till ca 25 st

200 gram mandelmassa
1 äggvita
0,5 dl socker

Riv mandelmassan grovt och tillsätt äggvitan och socker. Rör ihop och låt stå och vila 10 minuter. Klicka ut på bakplåtspapper och platta till dem lite. Går enkelt med lite florsocker på fingret.
grädda i 175 grader ca 10-15 min.
Låt dem svalna.

Fyllning:
150 gram smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
1,5 dubbeldaim (3 st vanliga )

Hacka daim. Vispa alla övriga ingredienser med en elvisp. Tillsätt daimkrosset. Ställ in i kylen och låt det stelna till en halvtimme.
Bred smörkräm på bottnarna med hjälp en en sked.
Ställ in dem i kylen minst en timme.

150 gram choklad smältes. Jag blandade ljus och mörk.
Doppa kakorna och låt dem rinna av lite snabbt. Om man vill kan man dekorera med lite daimkross....

Kakorna förvaras i kyl men går utmärkt att frysa.

torsdag 18 september 2014

Choklad- och kokostårta

Den här tårtan kombinerar två av mina absoluta favoritsmaker - choklad och kokos. Jag vill dock säga att det bör tänkas till på vilken choklad som används till chokladmoussen, används en med alltför hög kakaohalt tar den lätt över hela tårtan. Jag vet att Roy Fares rekommenderar en 55% choklad, för att det inte ska bli alltför bittert är det ett gott råd att följa.



Ingredienser
4st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smör
2 msk kakao

Kokosmousse
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 dl kokos
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Chokladmoussse
150 gram mörk choklad
2 dl vispgrädde

Att dekorera med
2 dl vispgrädde (eller mer om man vill)
1 dl rostad kokos (jag valde hallon istället)

1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken.
3. Tag ifrån 1/3 av smeten och rör i kakaon i den.
4. Smörj och bröa två lika stora formar. Häll upp den ljusa smeten i den
ena och den mörka i den andra, Grädda i 180 grader mitt i ugnen, den mörka
i ca 20 minuter och den ljusa i 30 minuter.
5. Klyv den ljusa kakan i två bottnar.

6. Kokosmousse: Blanda sockret med Crème fraichen, rör ned kokosen.
Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Vänd ned grädden i kokossmeten, låt stå
kallt en timme.

7. Chokladmousse: Finhacka chokladen, värm grädden och slå den över
chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt stå svalt en timme. Vispa sedan
till en tjock kräm.

8. Bred kokosmoussen över den ena ljusa tårtbottnen, lägg på chokladbotten
och bred chokladkrämen över. Avsluta med den ljusa bottnen.
9. Täck tårtan med vispad grädde och strö rostad kokos över.


torsdag 11 september 2014

Kyckling - och squashlasagne

Höst - äntligen! Nu finns matinspiration till att testa nya rätter i hemmet och först ut är denna. Från Allt om mat:s stora kokbok.



För 4 personer

4 kycklingfiléer
2 squash (2 små eller 1 stor)
olja att steka i
3 msk pesto
salt
peppar
1 frp färdig tomatsoppa (i snålaste laget, vi la till ca 1,5 dl extra)
1 paket färska lasagneplattor
1 dl riven ost

Tillbehör
En god sallad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär kycklingfiléerna i tunna strimlor. Skiva squashen.
Stek kycklingen i olja ca 5 minuter. Rör i pesto, smaksätt med salt och peppar. Ta upp kycklingen ur pannan.
2. Stek squashskivorna i olja ca 2 minuter per sida, krydda med salt.
3. Häll lite av tomatsoppan i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor, kyckling, squash och soppa. Låt översta lagret vara plattor och soppa. Strö över osten.
4. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med sallad.

 Både jag och sambon tyckte att detta var riktigt gott! Bra att tänka på är att krydda på både kyckling och squash ordentligt och att välja en tomatsoppa med mycket goda smaker.

torsdag 4 september 2014

Blomkålssoppa från grunden...

Nu passar jag på att laga soppor när det finns färska grönsaker att få tag på. Börjar med en Blomkålssoppa som jag verkligen rekommenderar.


 Blomkålssoppa

1 blomkålshuvud ca 900gram
4 morötter
4 potatisar (normalstora)
4 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 liter vatten
2 buljongtärningar eller flytande fond av modell grönsak
saften av 1/2 citron
2 dl matlagningsvin - kan uteslutas
2,5 dl matlagningsgrädde eller visp om så önskas

Skär lök och vitlök i bitar och bryn dessa i olja och smör i en kastrull.
Dela potatisar och morötter i bitar och låt dessa bryna med en stund under lock.
Dela blomkålen i buketter och lägg i grytan.
Tillsätt också vatten och buljong. Låt det koka upp och sen småkoka tills allt blivit mjukt.

Ta av grytan från spisen och mixa den slät med en stavmixer.

Tillsätt vin och citronsaft, salta och peppra.
Tillsätt grädden och låt det få ett uppkok.
OM soppan blir för tjock så är det bara att tillsätta mer vatten till lagom konsistens.
(Det gör jag för det mesta eftersom jag inte gillar tjocka soppar...)

Så här ser den ut när den är klar dekorerad med parmesanost och persilja. Det behövs inte alls men ser fint ut tycker jag.