En smarrig smörkola med smak av kanel blir ett nytillskott på godisbordet i år. Jag kokade min kola till runt 125-126 grader, jag använder alltid termometer då det där med kulprov är något jag har misslyckats med alltför många gånger.
För ett gäng med kolor
100 gram smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 kanelstång
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp och koka utan lock tills
smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C. rör om då
och då. Koktiden kan variera mellan 15-30 minuter. Ta upp kanelstången innan du häller upp kolan.
Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna ca 20x30 cm . Häll smeten i pannan. Låt kolan stelna något. Skär eller klipp den i
bitar.
~Karin
fredag 12 december 2014
onsdag 10 december 2014
Krämig potatissoppa
Ett litet avbrott i allt julande - vi lagar ju mat också och äter inte bara godis. En smarrig soppa med knaprig bacon är en perfekt vardagsrätt.
1 gul lök
8 potatisar
2 moröter
1 bit rotselleri
1 purjolök
10 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk körvel
8 skivor knaperstekt bacon
Hetta upp olja och mjukfräs hackad lök i en gryta. Blanda i potatis, morot och selleri skurna i bitar. Strimla purjon och rör i. Häll på buljong, pressad vitlök och lägg i lagerblad. Låt det småkoka under lock ca 20 minuter. Späd med vatten om det blir för tjockt. Mixa soppan till lagom konsistens. Rör i grädde och smaka av med salt, peppar och körvel. Strö över knaperstekt bacon och servera.
Jag är överlag inte så förtjust i bacon men till den här soppan var det riktigt gott.Vill man ha soppan vegetarisk kan man ju använda fejkbacon eller helt enkelt skippa den!
~Karin
Ingredienser 4 port
2 tsk olja1 gul lök
8 potatisar
2 moröter
1 bit rotselleri
1 purjolök
10 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk körvel
8 skivor knaperstekt bacon
Hetta upp olja och mjukfräs hackad lök i en gryta. Blanda i potatis, morot och selleri skurna i bitar. Strimla purjon och rör i. Häll på buljong, pressad vitlök och lägg i lagerblad. Låt det småkoka under lock ca 20 minuter. Späd med vatten om det blir för tjockt. Mixa soppan till lagom konsistens. Rör i grädde och smaka av med salt, peppar och körvel. Strö över knaperstekt bacon och servera.
Jag är överlag inte så förtjust i bacon men till den här soppan var det riktigt gott.Vill man ha soppan vegetarisk kan man ju använda fejkbacon eller helt enkelt skippa den!
~Karin
Etiketter:
skaldjur,
Soppa,
Vegetariskt
måndag 8 december 2014
Mintkysspraliner
Jag älskar mint och på vårt julgodisbord är After eight obligatoriskt. När jag såg det här receptet av Mia Öhrn var jag tvungen att testa. Mina blev inte riktigt fräsiga som Mias men jag tror att övning ger färdighet helt enkelt! Skulle ha fått till ett tjockare chokladlager - då hade jag nog fått till att ta bort själva formen och ha chokladen som form. De blev såklart väldigt fina i sin form också för att inte tala om hur goda de var.
Dock får man vara lite försiktig med mintaromen, bättre att ta lite i taget och smaka av hela tiden. Mint är gott men för mycket mint.. Nä det är inte gott. Detta är en alldeles perfekt gå-bort-present till adventsfikor och julfirande.
Cirka 20 st
Till formarna och ”kyssen”
75 g mörk choklad
Mintkräm
2 dl (120 g) florsocker
1-1,5 msk mjölk
1-2 krm pepparmintarom
1. Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början.
2. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen.
3. Rör ner mjölken lite i taget i florsockret tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak.
4. Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.
Julgodisbonanzan fortsätter....
~Karin
Dock får man vara lite försiktig med mintaromen, bättre att ta lite i taget och smaka av hela tiden. Mint är gott men för mycket mint.. Nä det är inte gott. Detta är en alldeles perfekt gå-bort-present till adventsfikor och julfirande.
Cirka 20 st
Till formarna och ”kyssen”
75 g mörk choklad
Mintkräm
2 dl (120 g) florsocker
1-1,5 msk mjölk
1-2 krm pepparmintarom
1. Smält försiktigt chokladen till formarna i mikron. Pensla insidan av knäckformar eller ischokladformar med ett lager choklad. Låt stelna i kylen i cirka 20 minuter och pensla sedan kanterna med ytterligare ett lager smält choklad. Ibland räcker det med bara ett lager om du gör det tjockt och heltäckande från början.
2. Låt stelna i minst 20 minuter och pilla sedan loss aluminium- eller pappformen från chokladen.
3. Rör ner mjölken lite i taget i florsockret tills du har en ganska tjock smet. Tillsätt pepparminten och smaka av så att du får lagom mintsmak.
4. Spritsa eller klicka mintkräm i varje form och låt sedan stelna i kylen en liten stund. Spritsa eller klicka därefter en liten klick smält choklad på varje. Förvara i kylen fram till serveringen.
![]() |
En ask full av kärlek! |
~Karin
torsdag 4 december 2014
Cocacola-kola
Jag bakar alltid samma kola till jul, Leila Lindholms smörkola och Monika Ahlbergs chokladkola och jag älskar dem. Men i år har jag bestämt mig för att testa lite nytt och nu blev det kola med coca-cola i från Söta saker. Eller som sambons bror kallade det: "tappa-tänderna-kola".
Det lät för knasigt för att inte testas.
Var det gott?
Löjligt gott! Om du gillar sött så är detta ett måste.
Som jag skrev ovan, denna kolan var löjligt god. Gör den!
~Karin
Det lät för knasigt för att inte testas.
Var det gott?
Löjligt gott! Om du gillar sött så är detta ett måste.
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 dl vit sirap
- 2 dl socker
- 1 1/2 dl coca-cola
- mörkt muscovadosocker till dekoration
Som jag skrev ovan, denna kolan var löjligt god. Gör den!
~Karin
söndag 30 november 2014
Saffransockerkaka
Förra året vid den här tiden var jag höggravid, sjukskriven (onda onda fogar) och med en ork som inte räckte långt. Det blev med andra ord inte riktigt lika mycket pyssel inför julen i nya köket som jag hade hoppats. Jag har bestämt mig för att ta igen det här i år. Det är dotterns första jul och hon kommer inte minnas något av den, men det känns ännu mysigare än någonsin att gå hemma och pyssla. Nu är det advent och vi inleder saffransbaket med en riktigt, riktigt god saffransockerkaka. Receptet är från tidningen Hembakat, en av mina absoluta favorittidningar.
Saftig saffranssockerkaka med kokos
Ca 12 bitar
3 dl strösocker 2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Till formen smör riven kokos
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. (Och om man inte gillar kokos skippa detta och bröa med ströbröd istället) Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Beroende på hur formen ser ut kan det ta lite längre tid, känn med en sticka så att kakan är klar. Låt den svalna i formen.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.
Eftersom jag är föräldraledig så är det just nu sambon som bjuder sitt jobb på fika, den här kakan hade uppskattats mycket!
~Karin
Saftig saffranssockerkaka med kokos
Ca 12 bitar
3 dl strösocker 2 ägg
½ g saffran (1 paket)
175 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Till formen smör riven kokos
Garnering florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke. Blanda saffranet i smöret och rör ner det och mjölken i äggsmeten. Blanda bakpulver och vetemjöl och vispa ihop det med de övriga ingredienserna till en slät smet.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter, med riven kokos. (Och om man inte gillar kokos skippa detta och bröa med ströbröd istället) Häll smeten i formen.
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 40–45 min. Beroende på hur formen ser ut kan det ta lite längre tid, känn med en sticka så att kakan är klar. Låt den svalna i formen.
4. Pudra florsocker över kakan före servering.
Eftersom jag är föräldraledig så är det just nu sambon som bjuder sitt jobb på fika, den här kakan hade uppskattats mycket!
~Karin
Etiketter:
jul,
Mjuka kakor,
Saffran
fredag 28 november 2014
Oreobrownie
För ett par helger sen hade vi ett par besök hos vänner inbokade - och vad är bättre än att ta med sig en ätbar present? Dessa brownies var gudomligt goda och gick hem. Nästa gång kommer jag att använda mini-oreos eller dela de stora i ännu mindre delar för att göra kakan lättare att dela. Receptet kommer från husguden Leila Lindholm. Mums!
- 175 g rumsvarmt smör
- 3 dl strösocker
- ½ dl ljus sirap
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ tsk salt
- 1 ½ dl kakao av god kvalitet
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 pkt Oreo cookies
- Värm ugnen till 200 grader
- Klä en långpanna eller ugnsform med bakplåtspapper
- Vispa smör och socker ljust och fluffigt, tillsätt sirap, därefter 1 ägg i taget under vispning.
- Rör ner vaniljsocker, salt och kakao, rör även ner vetemjöl, blanda allt till en jämn smet
- Häll ner smeten i långpannan, dela Oreo kakorna i 2 (helst flera) bitar och tryck ner i brownie smeten.
- Grädda mitt i ugnen mellan 25-30 min, kakan ska vara kladdig i mitten.
- Låt svalna helt innan den skärs upp
Etiketter:
choklad,
Mjuka kakor
tisdag 25 november 2014
Julkaka med mandelmassa och nötter
Det här är makens måste-kaka på julen. En kaka gjord på mördag, mandelmassa och en toscasmet på nötter. Lite krånglig att baka med resultatet blir supergott. Man kan ta färdig mandelmassa men det blir inte lika gott.
Mördeg:
4 dl vetemjöl
2 hg smör/margarin
1/2 dl socker
1/2 ägg (jag tar gulan)
Blanda ihop alla ingredienser och låt den vila svalt en timme.
Mandelmassa:
150 g skållad och mald mandel
150 gram socker
1 1/2 äggvita
grön färg
Blanda allt.
Nöttosca:
125 gram hackade nötter
100 gram margarin
100 gram socker
90 gram sirap
Kavla ut mördegen till tre rektangulära längder ca 12 cm breda.
Fördela mandelmassan i mitten på längderna.
Vik ihop sidorna övermandelmassan. Lägg dem på ett bakplåtspapper med skarven neråt.
Under tiden det gräddas sjudes nöttoscasmeten till en simmig smet, inte för tunn då kommer den att rinna av längderna. Bred smeten över längderna och grädda klart. Svårt att säga tid, håll koll på ugnen är det bästa rådet. Men det tar inte lång tid....
Nu är de färdiga... låt dem svalna lite och skär i sneda bitar .
/ Barbro
Etiketter:
Hårda kakor,
jul
söndag 16 november 2014
Kladdkaka med kolatopping
Den här goda kladdkakan bakades till Fars dag. Ord är överflödiga! Jag gjorde en dubbel sats av kakan med inte av toppingen, det blev perfekt. Receptet kommer från en blogg som heter Bakfrossa.
Kakan:
100 g smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
4 msk kakao
2 ägg
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt äggen och sist det smälta smöret.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, jag tog en med veckade kanter.
Grädda i 160-170 grader i ca 20 minuter. Smeten ska vara kladdig när du tar ut den eftersom den eftergräddas..
Kolatopping:
100 g smör
4 msk socker
2 msk kakao
2 tsk vetemjöl
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 msk sirap
Gör kolatoppingen medan kakan gräddas.
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
Låt det småkoka i 15 minuter.
Glasera kakan direkt när den kommer ut ur ugnen.
Låt den stå i kylen över natten.
Etiketter:
choklad,
Efterrätter,
Kladdkaka,
Mjuka kakor
lördag 15 november 2014
Mina första macarons...
Till Emmas namngivning fick jag uppdraget att baka rosa macarons. Oj!
Efter ett idogt googlande och inläsande så bestämde jag mig för att göra varianten med varm sockerlag och det blev ett lyckat drag. Smaksatte de med en hallon och vitchoklad-fyllning.
För 40 fyllda macarons:
150 g mandelmjöl (jag köpte färdigt)
150 g florsocker
110 g rumstempererad äggvita
50 g vatten
185 g strösocker
rosa pulverfärg
Hallon och vitchoklad-fyllning:
125 vit choklad
50-75 g hallon
2 msk vispgrädde
Gör macarons efter det här receptet på den här utförliga beskrivning:
Macaronicas sida
Fyllning:
Koka upp snabbt upp hallonen och sila bort kärnorna.
Häll grädde i en kastrull och låt få ett snabbt uppkok.
Lägg i hackad vit choklad och låt smälta.
Tillsätt hallonsaften. Vill du ha mer färg på krämen är det bara att sätta till lite färg.
Häll smeten i en engångssprits.
Låt krämen stå i kylen över natten och bli tjock.
Sen är det bara att fylla kakorna.
'De blev supergoda!
Etiketter:
Bär,
Festligt,
Hallon,
Hårda kakor
torsdag 13 november 2014
Danska wienerbrödsbullar
När jag bakar bullar så blir det oftast kanelbullar. Men bloggens mormor har ett super gott recept på bullar som hon bakar och det är det här. Nu vill jag lära mig baka det så att det finns kvar en gång när hon inte längre finns. Det är bullar fyllda av smör och vanilj...
De här bakades förstås till barnbarnet Emmas namngivning.
För 35 bullar
2 dl kall mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
200 g smält smör (margarin om du vill)
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 300 gram smör - kylskåpskallt
2-3 dl florsocker
2-3 tsk vaniljsocker
Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt salt, socker, smöret och äggen.
Tillsätt sen mjölet och baka ihop till en deg.
Kavla ut till en rektangel direkt.
Skär smöret med en osthyvel och lägg ovanpå. Ganska tjockt lager...
Strö över florsockret (hon tar på en höft) och vaniljsockret.
Rulla ihop till en rulle och skär den i bitar och lägg i pappersformar.
Jäses ca 2 timmar.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.
De här bakades förstås till barnbarnet Emmas namngivning.
För 35 bullar
2 dl kall mjölk
50 g jäst
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
200 g smält smör (margarin om du vill)
2 ägg
9 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 300 gram smör - kylskåpskallt
2-3 dl florsocker
2-3 tsk vaniljsocker
Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt salt, socker, smöret och äggen.
Tillsätt sen mjölet och baka ihop till en deg.
Kavla ut till en rektangel direkt.
Skär smöret med en osthyvel och lägg ovanpå. Ganska tjockt lager...
Strö över florsockret (hon tar på en höft) och vaniljsockret.
Rulla ihop till en rulle och skär den i bitar och lägg i pappersformar.
Jäses ca 2 timmar.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 8-10 minuter.
Etiketter:
Bullar
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)