onsdag 10 februari 2010

Kardemummakakor



Sugen på att baka småkakor, men ville göra något som jag inte gjort förut så jag gjorde enkla mördegskakor men kryddade dem med mald kardemumma. Den här gången kunde jag stöta kardemumman själv i morteln jag fått av mamma, så stor skillnad i smak! Underbart!

Här är receptet:
1 msk hel kardemumma
200 gram rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Stöt kardemumman i mortel. Rör smör, sirap och socker poröst. Antingen med elvisp eller i matberedare. Tillsätt kardemumman.

Blanda bikarbonat och mjöl och rör ner i smörblandningen. Dela degen i två delar och forma dem till två rullar runt 4 cm i diameter, linda plastfolie runt och lägg in i kylen i minst en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna i tunna skivor med vass kniv och lägg på en bakplåtspapperstäckt plåt, grädde i 7-8 minuter och låt kakorna svalna på galler.

Det här receptet ger ungefär 100 kakor, de är fantastiskt goda eftersom det blir lite sting i dem med kardemumman! Enjoy!

~Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar