torsdag 19 januari 2012

Chokladgott till helgen - Falska biskvier

Här bjuder jag på en riktig godsak till helgen. Har fått receptet av en vän - Britten och har haft den i receptlådan länge utan att det blivit av att baka den. Det ångrar jag nu! Den är så god att jag inte vet hur jag ska kunna sätta ord på det. En mjuk kaka som smakar biskvi, bakas i långpanna, så praktiskt och bra. Det jag ska ändra på nästa gång jag bakar den är att göra lite mer av smörkrämen, kanske 1,5 sats...

Falska biskvier
Kakan;
5 ägg
6 dl socker
325 gram smält smör
6 msk kakao (eller ingen alls om du vill ha en vit kaka)
6 3/4 dl mjöl
4,5 tsk bakpulver
3 dl kokande vatten

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt övriga ingredienser och rör.
Grädda i smord långpanna 20 minuter i 175 grader.

Smörkräm:
250 gram rumsvarmt smör
2 ägg
5 dl florsocker
2 hg riven mandelmassa

Rör allt till en creme. Bred över den avsvalnade kakan. Ev lite mer kräm än i receptet... Jag ställde in kakan i kylen så att smörkrämen blev hård innan jag hade på chokladen. Blir smörkrämen för lös, ha mer florsocker.

200 g blockchoklad och 2 msk olja
Smält tillsammans och låt den svalna lite innan du  brer den över smörkrämen.

/ Barbro

6 kommentarer:

  1. Mums! Den står på köksbänken nu.. men min smörkräm är lös. Hur fick du den att stelna? Kylskåp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är farligt god.... Min smörkräm blev lagom fast och jag ställde in den i kylen innan jag hade på blockchokladen. Jag lät också blockchokladen svalna lite innan jag bredde på den. Testa att ha i mer florsocker nästa gång.

      Radera
  2. Hahaha verkar gå en våg av falska biskvier sedan jag gjorde mina förra veckan ;-) Men snacka om perfekta årstiden att baka dem! Bara ut i kylan och svalna kakan, ut igen och kyla krämen och bara hälla på chokladen och ut och kyla igen, går ju supersnabbt! :)

    SvaraRadera
  3. Ska inte smörkrämen kokas? Annars blir ju äggen råa. Låter smaskigt annars!

    SvaraRadera
  4. Hej anonym! Krämen ska inte kokas.... den ska bara röras ihop, smaskens!

    SvaraRadera
  5. Hej! Dessa kakor fick jag recept på för ca 15 år sen. Men då kallades de för falska potatisbakelser. Enda skillnaden är att det inte är någon smält blockchoklad på kakan utan riven mandelmassa.

    SvaraRadera